Groots Kunstfeest in museum

20 november 2007 om 00:00 Nieuws

Donderdag werd de tentoonstelling van de jeugd geopend door wethouder Harmen Akkerman. ,,Het thema is zo divers,” zei hij, ,,in iedere koffer zit een boodschap. Maar je moet goed kijken, want het is niet altijd even duidelijk wat de maker bedoelt. En wat je bedoelt is niet altijd wat de ander verstaat,” aldus gaf Harmen Akkerman de opdracht mee om vooral goed te kijken. ,,Kunst leert je kijken. Ook buiten het museum. Bewust worden van de dingen om je heen. Daarom is dit zo’n mooi project; het verdient zeker navolging.’’

Honderden scholieren maken kunst GORINCHEM - Het Gorcums Museum beleefde eind vorige week en afgelopen weekeinde één groot feest. Een paar duizend scholieren zijn betrokken bij het project ‘Leven uit een Koffer’. Naar aanleiding hiervan werden tientallen workshops gegeven en lesbrieven gemaakt. Speciale aandacht ging uit naar de negen VMBO-scholen. De leerlingen maakten de meest creatieve en gevarieerde kunstwerken, tentoongesteld onder de naam ‘Bekijk het maar! Koop het maar! Want al het moois en grappigs ging zaterdag onder de hamer van veilingmeester Roy Grünewald.

Na de ‘bestorming’ van de museumlokalen op de tweede verdieping verzorgden leerlingen van de Windroos en het Merewade College diverse optredens variërend van wervelende percussieshow met Joseph Bowie tot serieus drama. Leerlingen van het Wellantcollege verzorgden de catering.

Onder leiding van Ine Masseling voerden 13- en 14-jarige kinderen van de Windroos een toneelstukje op. Mensen op reis met koffers, tassen en rugzakken. Vertragingen in het vliegverkeer, wachten, wachten en nog eens wachten. Dan gaan de koffers en tassen open en blijken de spullen die erin zitten veel te zeggen over deze mensen; een supporter, een fotograaf, een zangeres enzovoorts.

Een grote groep leerlingen van de Windroos trommelde de stad wakker met een wervelende percussieshow onder leiding van Joseph Bowie. De man weet op meesterlijke wijze de soms giechelende kinderen te inspireren tot mooie kunsten om de beurt in het midden van de kring trommelaars. ,,Dit is goed voor je zelfvertrouwen,” lichtte hij later toe. ,,Geen angst in je leven door geconcentreerd samen te werken.”

De derde klassers van vmbo tl van het Merewade College brachten na een pauze een viertal juweeltjes van drama-stukjes onder leiding van docente Annemarie van Esch. Op deze school kunnen de tl-leerlingen volgend jaar examen doen in drama. Bij het eerste ‘verhaaltje’ kwam een koffer uiteindelijk bij de eigenaresse terug. Het tweede stukje ging over een vluchteling, die uit verschillende landen werd gezet door afwisselend politiemensen of legermensen. Uiteindelijk kon de vluchteling wel bij een gewone burger terecht. Het derde toneelstukje was clownesk en het vierde weer heel spannend met James Bondmuziek. Bij een strenge douanecontrole moet iedereen zijn koffer openen en wordt vervolgens niet doorgelaten. Tot er een koningin komt met een koffer vol geld. Zij mag wel door.

De uitzending van tv Rijnmond vindt plaats op zondag 25 november om 17.15 uur.

advertentie
advertentie