‘Je moet je toch kunnen beschermen’

20 november 2007 om 00:00 Nieuws

Zelf lopen ze niet met wapens op zak, maar allemaal kennen ze wel iemand die ‘iets’ bij zich draagt om zich beter te kunnen beschermen. ,,Laatst is er nog iemand van school neergestoken, maar dat was eigenlijk een spelletje. dat ging per ongeluk”, vertelt één van de aanwezige scholieren. Zijn vriendjes doen luidruchtig uit de doeken hoe het precies allemaal is gebeurd. De aanwezige discussie-leidster doet een wanhopige poging om de discussie centraal te houden: ,,Hoe kan iemand neersteken nou een spelletje zijn. Wij deden vroeger gewoon mens erger je niet of zo.”

Je veilig voelen grootste reden voor wapenbezit GORINCHEM - De Scholentourbus van de Stichting Tegen Zinloos Geweld deed afgelopen vrijdag twee scholen aan in Gorinchem. Jongeren van Praktijkschool De Noordhoek en het Merewadecollege, locatie Wijdschildplein discussieerden over de zin en onzin van wapens.

Uit onderzoek is gebleken dat per klas minstens één leerling een wapen op zak heeft met als doel zich hiermee te verdedigen als dat nodig is. De meeste jongeren lijken weinig onder de indruk van deze cijfers. ,,Zolang je het alleen maar bij je draagt en er verder niks mee doet kan het toch niet zo’n kwaad.”

Wapenbezit lijkt in de huidige tijd de gewoonste zaak van de wereld voor veel scholieren. ,,je moet je toch kunnen beschermen”, is een veelgehoord excuus. ,,Ik zou er niet zo snel mee gaan steken, maar er even mee zwaaien kan er wel voor zorgen dat ze van mij en mijn spullen afblijven.” Dat het meedragen van een wapen juist de onveiligheid kan vergroten kunnen de bravoure-jochies zich maar moeilijk voorstellen, maar als de discussie wat verder vordert, begrijpen ze de opmerking van de discussie-leidster wel. ,,Als ik mijn wapen grijpt kan die ander zich natuurlijk bedreigd voelen en ook zijn wapen erbij halen. Dan gaat het van kwaad tot erger.”

Als er gepraat wordt wat voor gevolgen een uit de hand gelopen ruzie kan hebben voor zowel slachtoffer als dader wordt het even stil. ,,Stel je voor dat er iemand dood gaat door jouw schuld, dat soort dingen vergeet je nooit meer en bovendien heb je dan een strafblad. Daar moet je de rest van je leven dan mee leven”, aldus een van de aanwezigen.

Ondanks dat bij de meeste jongens, al discussierend, het besef komt dat wapens geen oplossing zijn zijn er maar weinigen die er hun medeleerlingen op aanspreken. ,,Ik zou niet weten hoe ik dat moest doen en bovendien ik ga mijn vriendjes echt niet verlinken hoor.”

Volgens de leerlingen is het vooral een taak van de school. ,,Ze moeten beter controleren. Bijvoorbeeld door middel van detectiepoortjes,fouilleren of het onderzoeken van de kluisjes. Maar ja, eigenlijk is dat ook weer een beetje te gek.”

De Scholentourbus zou aanvankelijk ook Het Gilde en het Wellantcollege en locatie Wijdschildplein van het Merewadecollege bezoeken. Deze scholen zagen vanwege organisatorische redenen op het laatste moment af van deelname.

advertentie
advertentie