‘Kijken naar dijken’ vooral educatief

27 november 2007 om 00:00 Nieuws

Geen wonder dat burgemeester Piet IJssels was gevraagd voor de opening van deze vooral educatieve tentoonstelling. De burgemeester sprak van een stukje nostalgie en bracht beelden van een verlaten stadsdeel in herinnering. ,,Als je de dijken niet vertrouwt...,” zei hij en vertelde dat op een luchtfoto op zijn kantoor is te zien hoe een ‘smal lintje’ een paar kilometer water aan de ene kant en een paar kilometer land aan de andere kant scheidt onder een donkere lucht. Na 1995 werden de rivierdijken in rap tempo verzwaard en verstevigd. ,,Het moest snel gebeuren en dan gebeurt het ook goed,” aldus IJssels. ,,320 kilometer rivierdijk is versterkt, molens zijn opgevijzeld, bomen omwald, krommingen behouden, bossen gespaard. Als je nu kijkt heb je niet de beleving dat het anders is geworden dan vijftien jaar geleden.” IJssels pleitte vervolgens voor een even vlotte en goede aanpak voor Ruimte voor de Rivier. ,,Als je er jaren over blijft praten, wordt het meestal niet beter,” aldus de burgemeester.

Waterschap verzorgt tentoonstelling GORINCHEM - De film ‘Dijken onder spanning’ riep bij de opening van de tentoonstelling ‘Kijken naar Dijken’ in het Gorcums Museum bij de aanwezigen veel herinneringen op. Het ging over het bijna-rampjaar 1995, alweer twaalf jaar geleden, maar het leek wel de dag van gisteren. Extreem hoog water was het toen. Het werd geen echte ramp, maar bij de instanties gingen de rampenplannen wel in werking en werden in Nederland 85.000 mensen geëvacueerd. Ook Gorinchem-Oost, het putje van de Tieler- en Culemborgerwaard, werd toen ontruimd.

Waterschap

De tentoonstelling Kijken naar Dijken toont op speelse wijze de betekenis van rivierdijken in verleden en heden en de rol van het waterschap daarin. Tot en met 30 maart 2008 is deze tentoonstelling te zien op de zolderverdieping van het Gorcums Museum. Met de presentatie wil het Waterschap Rivierenland voor een breed publiek – en met name voor kinderen – de dijken en daarmee de veiligheidstaak in ons rivierengebied onder de aandacht brengen. Bijzonder is dat niet alleen de praktische betekenis voor de veiligheid van het rivierengebied wordt uiteengezet, maar dat ook de emotionele beleving door dijkbewoners, agrariërs en recreanten aan de orde komt. De tentoonstelling zet bovendien aan tot nadenken over toekomstige ontwikkelingen in waterbeleid.

Kijken naar Dijken laat bezoekers zelf ervaren welke (water)krachten er op het dijklichaam worden uitgeoefend en nodigt uit om hoogwatersituaties te simuleren en dijkcoupures binnen een gelimiteerde tijd te sluiten.

Voor scholen is een speciaal programma samengesteld. Met een opdrachtenformulier worden leerlingen door de tentoonstelling geleid. Ter voorbereiding op een bezoek is een lesbrief ontwikkeld die de scholen na reservering van een bezoek ontvangen.

u Kijken naar Dijken. Gorcums Museum, Open: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 13-17 uur.

advertentie
advertentie