‘Eindelijk een eigen plek’

27 november 2007 om 00:00 Nieuws

Na een jarenlang een veel te krappe huisvesting samen met praktijkschool De Noordhoek aan de Hoefslag in Gorinchem gedeeld te hebben en het heen en weer pendelen tussen dependanches heeft de praktijkschool van het Merewadecollege nu eindelijk een eigen stek. ,,En wat voor een stek. het is een prachtig gebouw geworden. Een gebouw waar onze leerlingen prima uit de voeten kunnen” , aldus John Akkermans, locatiedirecteur van de praktijkschool.

Merewade Pro opent deuren voor talent GORINCHEM - Een plek waar tieners worden voorbereid op het echte leven. Niet alleen leren ze er een beroep, ze krijgen er ook les in huishoudelijk taken en sociale vaardigheden. Werken, wonen, recreëren en burgerschap zijn de kerngebieden die de praktijkschool van het Merewadecollege (Merewade Pro)haar leerlingen wil bijbrengen. Vorige week woensdag opende de nieuwbouw aan het Merwedekanaal officieel haar deuren.

Akkermans is blij met de nieuwe locatie van de praktijkschool. ,,Het VMBO van het Merewadecollege is nu onze achterbuurman. Voor de leerlingen komt het VMBO zo letterlijk en figuurlijk veel dichterbij. In het verleden lag hier voor hen een bijna niet te nemen drempel. Die drempel is nu een stuk lager geworden. Onze leerlingen kunnen makkelijker doorstromen en onderling kunnen we makkelijker van elkaars faciliteiten gebruik maken.”

De praktijkschool past helemaal in het plaatje van de moderne school. Kinderen krijgen voornamelijk veel praktische kennis voorgeschoteld. ,,Leren uit boeken is niks voor deze kinderen, maar wat maakt het uit. Als het resultaat maar goed is. Deze kinderen kunnen misschien slecht ut de voeten met een receptenboek, maar wanneer je ze hun gang laat gaan maken ze wel de lekkerste dingen en dáár gaat het uiteindelijk toch om.”

Naast praktijklokalen heeft de school ook een huiskamer. De huiskamer is vooral bedoeld voor het aan leren van allerlei sociale vaardigheden. ,,Buiten deze school speelt het echte leven zich af. Natuurlijk moeten kinderen een vak leren. Daar ligt ook meestal het probleem niet zo. Maar er is meer dan werken alleen. Zelfstandig kunnen wonen en recreëren is zo belangrijk. Dat proberen we ze hier bij te brengen.”

In de huiskamer leren de leerlingen hoe ze zich kunnen vermaken en met anderen om moeten gaan. Daarnaast worden er allerlei huishoudelijke taken geleerd. Er staat en bed om te leren hoe je een bed verschoont, de ramen worden gebruikt om het zemen onder de knie te krijgen en in de keuken worden kleine hapjes bereid. ,,We gebruiken deze huiskamer ook om te kijken waar de kwaliteiten liggen van een kind. Is dat in de zorg of komt een kind juist helemaal tot zijn recht in de keuken?”

Ook op school zelf hebben de kinderen hun eigen taak. Ze nemen de telefoon aan, helpen in de kantine of doen kopieerwerk. ,,Ons belangrijkste doel is dat de leerlingen zelf in zien hoe waardevol ze zijn voor de maatschappij. Een diploma krijgen ze niet als ze klaar zijn op deze school, maar wij leveren wel burgers af waar de maatschappij wat aan heeft. Dan is zo’n papiertje helemaal niet belangrijk.”

advertentie
advertentie