Informatie-avond over baarmoederhalskanker

27 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Jos Derksen, gynaecoloog in het Beatrixziekenhuis, houdt 13 december een informatieavond over preventie tegen baarmoederhalskanker. Na borstkanker is dit de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Recent is er een vaccin op de markt gekomen, dat beschermt tegen de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Tijdens de informatieavond, die bedoeld is voor ouders/verzorgers, maar ook jongeren in de leeftijd 12 tot 26 jaar, geeft Jos Derksen toelichting op het ontstaan van baarmoederhalskanker, onderzoek en behandeling en de mogelijke preventie.

HPV (humaan pappiloma virus) is de bewezen oorzaak van het overgrote deel van baarmoederhalskanker. Van het HPV virus bestaan talloze subtypes waarvan er twee direct geassocieerd worden met de meeste gevallen van baarmoederhalskanker. HPV is seksueel overdraagbaar. De doelgroep die momenteel gecontroleerd wordt via het uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek bestaat uit vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar.

Het vaccin dat op de markt is gekomen, beschermt tegen de twee hierboven genoemde subtypes van het HPV. De gynaecologenvereniging in Nederland heeft de minister van VWS geadviseerd om dit vaccin op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma voor meisjes van 12 jaar. Jonge vrouwen in de leeftijd 12-26 jaar komen mogelijk in aanmerking voor vaccinatie. Dit in navolging van andere landen. Besluiten hieromtrent kunnen waarschijnlijk in maart 2008 worden verwacht.

Het is een doorbraak op het gebied van preventie als vaccinatie tegen baarmoederhalskanker wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Tijdens de informatieavond zal Jos Derksen in brede zin informatie geven over baarmoederhalskanker en is er uitgebreid de gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond begint om 19.00 uur in het Grand Café van Het Gasthuis, Banneweg 61 in Gorinchem. Het Gasthuis ligt naast het Beatrixziekenhuis. Naar verwachting zal de avond rond 21.00 uur eindigen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de afdeling gynaecologie van het Beatrixziekenhuis via telefoonnummer: 0183 - 644217 of via e-mail bij j.derksen@rivas.nl. Bezoekers die na afloop de enquête invullen, ontvangen een gratis uitrijkaartje voor de parkeergarage.

advertentie
advertentie