Stout bouwt met jeugd aan toekomst

4 december 2007 om 00:00 Nieuws

Onder het motto ‘Bouwen in en aan de toekomst’ gaan de leerlingen het komend jaar samen met hun docenten werken aan een kunstwerk. Een jury onder leiding van ex-minister en voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman kiest tijdens de jubileumviering, volgend jaar september, het winnende kunstwerk uit. Dat krijgt een plaats bij het hoofdkantoor van Stout in Hardinxveld-Giessendam.

Jubilerend bouwbedrijf viert feest H’VELD-G’DAM/GORINCHEM – Bouwbedrijf Stout uit Hardinxveld-Giessendam is de festiviteiten rondom zijn honderdjarige bestaan in 2008 begonnen met een bouwwedstrijd voor de scholen in de regio. Directeur A. van Herk van Stout en locatiedirecteur P. Lommers van het Merewade College in Gorinchem gaven daarvoor donderdag 29 november de aftrap.

Aan de wedstrijd doen de derde klassen van het Develstein College uit Zwijndrecht, De Grienden uit Sliedrecht, De Lage Waard uit Papendrecht, het Merewade College uit Gorinchem en het Insula College uit Dordrecht mee.

Volgens locatiedirecteur Lommers van het Merewade College past de wedstrijd precies in het nieuwe onderwijsconcept waarbij vmbo’s praktijkgericht onderwijs aanbieden. ,,Dit is een mooie gelegenheid om met de andere scholen – onze concullega’s – een wedstrijd aan te gaan om een mooi kunstwerk te maken. Het past des te meer bij ons omdat wij in ons onderwijs ook werken met klanten en opdrachtgevers”, aldus Lommers. Nu al voeren zijn leerlingen concrete opdrachten uit voor anderen. Ze bouwen een tandem met drie wielen voor een school in Amsterdam, ontwerpen bakken waarin de Jenaplanschool zijn lesmateriaal kan opslaan of knutselen een bank in elkaar voor het eigen schoolplein. Volgens Lommers is de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd hoger, maar is het voor de leerlingen een herkenbaar proces.

Stageplaatsen

Stout bestaat volgend jaar september 100 jaar. Algemeen directeur Ad van Herk vindt het belangrijk om juist de scholen bij het feest te betrekken. ,,Zij leveren onze toekomstige werknemers en de bouw schreeuwt nu eenmaal om personeel. We hebben als werkgever een goede reputatie en dat imago willen we graag versterken”, zegt hij.

Nu al biedt Stout stageplekken aan waarbij leerlingen komen snuffelen, of vier dagen werken en één dag in de week naar school gaan. Van Herk: ,,Ze krijgen hier de ruimte, we geven hun verantwoordelijkheid en laten hen zelf aangeven wat ze aankunnen.”

Volgens voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland moeten bouwbedrijven in Nederland de jongeren opzoeken en de contacten met scholen intensiveren. Brinkman kent Stout vanuit de tijd dat hij zelf in Hardinxveld-Giessendam woonde. Het honderdjarige bouwbedrijf telde twintig jaar geleden nog twaalf personeelsleden. Het kende de afgelopen decennia een succesvolle groei en inmiddels werken er ongeveer 120 mensen bij Stout.

advertentie
advertentie