Jeugd laat Amsterdam links liggen

4 december 2007 om 00:00 Nieuws

Uit onvrede over de vastgestelde norm van 1040 klokuren onderwijstijd per jaar had het LAKS opgeroepen om vrijdag 30 november een protestbijeenkomst op het Museumplein in Amsterdam te houden. Eerder vonden er op diverse plaatsen in Nederland (en dus ook in Gorinchem) wilde acties plaats. Deze acties werden niet gesteund door de Landelijke Leerlingenorganisatie.

Georganiseerd actie voeren stuk minder populair GORINCHEM - Nu het allemaal een stuk minder vrijblijvend is lijkt de actiebereidheid bij de meeste scholieren minimaal. De Gorcumse scholieren lieten het afgelopen vrijdag massaal afweten en verkozen de schoolbanken boven het Museumplein in Amsterdam.

,,het is hier ontzettend rustig op school. Dat wil zeggen…de meeste kinderen zijn gewoon naar school gekomen, er zijn er maar weinig afwezig”, vertelt een woordvoerder van het Merewadecollege. Geen georganiseerde busreizen dus naar het Museumplein. Wel kunnen de kinderen een petitie ondertekenen waarin ze aangeven tegen de norm van 1040 uur te zijn. ,,Daarnaast geven we de docenten in het vierde uur de mogelijkheid om met te scholieren te praten over deze norm en de stakingen.”

Ook bij het Gymnasium Camphusianum is geen sprake van ‘georganiseerde busreizen’ naar de hoofdstad. ,,Zeker niet. Wij kunnen en willen die verantwoordelijkheid niet nemen. Mocht het daar uit de hand lopen met rellen en er gebeurt iets met een van onze kinderen dan zijn wij verantwoordelijk”, aldus Gerard Toering van stichting OVO, de overkoepelende organisatie waar ook het gymnasium toe behoort.

Ongeveer acht scholieren van het gymnasium zijn vrijdag geoorloofd afwezig. Of ze ook daadwerkelijk zijn staken is niet te zeggen. ,,Ze hebben in ieder geval toestemming van hun ouders om niet naar school te komen. Het aantal ligt hiermee wel wat hoger dan op een normale vrijdag.”

Ook bij cs De Hoven is het staken aan strenge regels gebonden. Zomaar een dagje spijbelen is er niet bij. De Hoven zegt in een brief die verstuurd is aan ouder en leerlingen begrip te hebben voor de georganiseerde acties. Zij geven wel aan geen begrip te kunnen en willen opbrengen voor de wilde acties. Acties die volgens het schoolbestuur het goedbedoelde protest van welwillende leerlingen verpest.

Om te voorkomen dat leerlingen misbruik maken van de acties moeten zij een schriftelijke toestemming van hun ouders kunnen overleggen. Daarnaast moeten ze maandag kunnen bewijzen dat ze ook daadwerkelijk zijn wezen staken. ,,Maar weinig scholieren hebben hier gebruik van gemaakt. De meesten zijn gewoon naar school gekomen. De petitielijst die hier ligt wordt overigens wel goed ondertekend. Dus het leeft zeker wel bij de jeugd”, aldus een woordvoerder van cs De Hoven, locatie Hoefslag.

advertentie
advertentie