Filosoof Ad Verbrugge bij Literair Café

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM - Jarenlang verzorgde prof. dr. Errit van der Velde de Diogenes Lezing van het Woerkums Literair Café. De stadsfilosoof trok veel publiek met zijn alternatieve kerstpreek. Vorig jaar nam hij afscheid. Ad Verbrugge (Terneuzen, 1967) zet deze traditie voort. Hij studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en is nu hoofddocent aan de VU Amsterdam.

De jonge filosoof maakte naam met zijn populair-filosofische essaybundel Tijd van onbehagen. Het boek (2004) bereikte voor een dergelijke uitgave een ongekende oplage. Verbrugge schreef dat de westerse samenleving de weg kwijt is. Hij schetste de gevolgen van individualisme en consumentisme. Een paar citaten: “Weg met de verheerlijking van seks en drugs. Modern management heeft immorele kanten. Discipline en omgangsvormen hoor je op school te leren.’’

Ad Verbrugge werd een van Nederlands vooraanstaande filosofen en hij mengde zich stevig in het debat over het multiculturele drama. “Nederland heeft de problemen met immigranten ook aan zichzelf te wijten. We zijn niet trots op onze normen en waarden.’’ Hij richtte samen met zijn vrouw Marijke de vereniging Beter Onderwijs Nederland op. Ze openden frontaal de aanval op veertig jaar onderwijsvernieuwing van met name de PvdA.

Kortom: geheel in de stijl van de rebelse Griekse filosoof Diogenes heet het Woerkums Literair Café Ad Verbrugge welkom op zondag 16 december, aanvang 16.00 uur. Locatie: de Teerkamer, entreeprijs vijf euro.

advertentie
advertentie