Palissade: ‘Het is een leerproces geweest’

8 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Net als wij de oostenwind willen ontvluchten, komt het echtpaar de Goeij uit de lift. Beide senioren genieten op dit moment van de rust, immers het is bouwvakvakantie. Maanden hebben zij tegen een groen doek moeten aankijken. Net voor de kerst werd dit door de aannemer verwijderd. Vooral de geluidsoverlast is enorm. Kinderen en kennissen zijn door het echtpaar verzocht alleen ’s avonds te telefoneren als de rust is wedergekeerd.

GORINCHEM - Wapperend bouwplastic, bouwsteigers en een paar leegstaande flats zorgen voor een desolate sfeer. De Johan Frisoflat is niet direct een prettige woonomgeving. Sinds mei 2007 vinden er rigoureuze werkzaamheden plaats. Enerzijds wordt er door woningbouwvereniging De Palissade grootschalig gerenoveerd, anderzijds worden er penthouses gebouwd op de nog te creëren zevende verdieping. In juni vorig jaar berichtte de Stad Gorinchem al over de overlast welke de bewoners ondervonden.

De bewoners, vooral bestaand uit senioren, zijn moe en lopen tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Zij zijn moe van het lawaai, moe van alle rommel en angstig doordat Jan en alleman zomaar het flatgebouw kan binnenwandelen. Daarbij komen nog de ongemakken veroorzaakt door de aannemer. Plafonds en muren welke per ongeluk doorboord worden en lekkages. Het ergst getroffen werd een familie op de zesde etage, waar plotseling het water uit de stopcontacten kwam lopen. Door adequaat ingrijpen van de bewoners kon erger voorkomen worden.

Toch wordt er door de bewonerscommissie niet met de beschuldigende vinger naar de Palissade gewezen. Corrie Kraaijveld, sinds vorig jaar voorzitter, vindt dat de commissie serieus genomen wordt. ,,Dat was zeker in het begin niet het geval. Wij hadden toen het gevoel dat er niet naar ons geluisterd werd. Regelmatig werden toen onze voorstellen van tafel geveegd.”

Zeker toen Marianne Ouajnan door de Gorcumse woningbouwvereniging werd aangesteld als contact persoon. Ouajnan erkent dat er vooral in de beginfase van het project fouten zijn gemaakt. ,,Tijdens die periode is er inderdaad iets fout gegaan. Gelukkig hebben wij qua communicatie met de bewoners nu een goede balans gevonden en wordt er naar hen geluisterd.”

Kraaijveld: ,,Sinds zij er is gaat het goed.”. Minder te spreken zijn de bewoners over Volker/BAM, de aannemer. Er wordt dit bedrijf een gebrek aan communicatie en het niet nakomen van afspraken verweten. ,,Kom je op een middag thuis, hebben ze zonder enig overleg de privacy- schermen op de balkons verwijderd.” De preses vindt dat de bouwvakkers het gehele terrein zien als een nieuwbouwput en zich niet realiseren dat er nog mensen wonen.

Palissade is zich terdege bewust van de overlast. Het gehele project behelst, buiten de bouw van 12 penthouses, een rigoureuze renovatie van 138 huurwoningen. Hiermee is een bedrag gemoeid van bijna acht miljoen euro. Het project heeft forse achterstand opgelopen. Van Mourik: ,,Tijdens de renovatie van de eerste woningen kwamen wij er achter dat er asbesthoudende kit aanwezig was. Het verwijderen heeft ons een fikse vertraging opgeleverd. Ondanks alle overlast voor de bewoners moeten we gewoon doorgaan. Ook wij hebben wel eens gedacht, het is genoeg geweest, maar wat voor keus heb je?”.

Op basis van het sociale statuut heeft iedere bewoner 500 euro ontvangen. Deze vergoeding is bedoeld om aanpassingen, ontstaan door de renovatie, te bekostigen. Daarnaast gaat de Palissade ook nog eens een extra bedrag aan de bewoners overmaken. Deze tegemoetkoming varieert van 325 euro voor de eerste vier verdiepingen tot 1000 euro voor zesde etage. Ontstane schades kunnen door de bewoners middels een schadeformulier ingediend worden bij de Palissade.

Directeur van Mourik: ,,Wij zijn voor onze huurders het loket. Zij hoeven zelf geen acties richting aannemer of verzekeraars te nemen. Het is voor ons een leerproces geweest. Wij, de Palissade en bewoners, zijn er drie jaar geleden met zijn allen met open ogen aan begonnen. Ik begrijp best dat de mensen door alle overlast murw zijn geslagen. We zullen elkaar niet in de armen vallen, maar ik ben wel enorm trots op onze huurders.”

Nog 15 woningen, op de zesde etage, moeten worden gerenoveerd. Als de weersomstandigheden geen roet in het eten gooien, zal de renovatie eind deze maand voltooid zijn.

advertentie
advertentie