De rijsimulator: Ideaal voor wie rijangst heeft

15 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Rijschool Adamakis is al achttien jaar een begrip in Gorinchem en omstreken en heeft als enige autorijschool in de omgeving een rijsimulator. ,,We hebben sinds een tijdje De Nederlandse Rijsimulator staan. Zo kunnen mensen rustig kennismaken met het autorijden”, aldus eigenaar Vaitsis Adamakis.

GORINCHEM - De rijsimulator waar Rijschool Adamakis sinds kort gebruik van maakt opent vele deuren. Volgens de rijschoolhouder is de simulator een uitkomt voor mensen met rijangst. Ook hoeft er niet meer tot het achttiende jaar gewacht te worden met het volgen van rijlessen. In de simulator mag je vanaf je zeventiende al lessen.

De Nederlandse Rijsimulator is een nieuw hulpmiddel voor het geven van rijlessen. Met behulp van de simulator leren de kandidaten alle handelingen correct uit te voeren.

,,Er zijn in totaal tweeëntwintig lessen en die moet je een voor een doorlopen. Je moet een les voldoende afronden om verder te mogen naar een volgende. Alle gegevens worden op een USB-stick opgeslagen, zodat er precies wordt bijgehouden waar je bent gebleven”, legt Adamakis uit.

Brancheorganisatie BOVAG raadt mensen zelfs aan om in een rijsimulator te beginnen, omdat deze wijze van lesgeven efficiënter en beter werkt. Uit onderzoek van Technische Universiteit Delft blijkt ook dat de mensen die les hebben gehad in een rijsimulator gemiddeld sneller slagen dan leerlingen uit een lesauto. Adamakis:,,Van de tweeëntwintig leerlingen die bij mij hebben afgereden met de simulator, zijn er maar twee, die het niet in een keer hebben gehaald.”

De rijschool biedt een lespakket aan waarin niet alleen de tweeëntwintig lessen op de simulator zitten, maar ook vijfendertig lessen in de auto en veertien theorielessen. ,,Een van de reden om deze rijsimulator aan te schaffen is dat de mensen dan veel goedkoper hun rijbewijs kunnen halen. Door bij ons te lessen ben je al snel zeshonderd euro goedkoper uit en daar kan je toch lekker van op vakantie gaan.”

,,Mocht je je rijbewijs dan toch niet in een keer halen”, gaat Adamakis verder. ,,Dan zit er nog een gratis extra rijexamen in het pakket. Doordat er zo weinig mensen zakken, durven wij dit aan te bieden. Daarnaast rijd ik ook geen superdure auto’s en kan ik de kosten laag houden. Ik doe dit werk, omdat ik het leuk vind om met mensen te werken. Je geeft ze toch iets mee voor de rest van hun leven.”

Veilige omgeving

,,De rijsimulator is perfect voor mensen met rijangst, zo kunnen ze eerst in een veilige omgeving leren autorijden. Je hebt alles al op de rijsimulator gehad en dat ga je dan buiten in praktijk brengen. Iedereen mag gewoon langs komen voor een gratis proefrit, om het even uit te proberen.

Als het ze bevalt kunnen ze een rijlespakket nemen of zelfs losse lessen. Daarnaast mogen jongeren nu vanaf zeventien jaar beginnen en kunnen ze precies op hun achttiende verjaardag afrijden. Een van mijn dochters heeft het precies zo gedaan”, vertelt de rij-instructeur trots.

u Rijschool Adamakis, Willem van Arkellaan 25a, Gorinchem. Telefoonnummer: 0183-510321 of 06- 54683778. www.rijschooladamakis.nl

advertentie
advertentie