‘Het zijn gewoon verwende jong’

5 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Volgens Creyf’s Gorinchem zijn er in deze regio nog steeds heel veel banen niet ingevuld. Ondanks het feit dat de vakantie al een heel end op weg is. Het tekort is met name zichtbaar in de logistiek (zeg maar het ‘ouderwetse’ magazijnwerk), de horeca en de zorg. De redactie van De Stad Gorinchem ging op onderzoek uit. Is het werkelijk zo lastig om vakantiebanen te vervullen, zijn de vakantiewerkers van tegenwoordig kritischer dan ooit of valt het allemaal wel mee?

Jeugd steeds kritischer over vakantiebanen GORINCHEM - De tijd dat scholieren of studenten hun vakanties voor een groot deel opofferden om als vakantiekracht aan de bak te gaan lijkt verleden tijd. Althans dat blijkt uit de gegevens van het uitzendburo Creyf’s Gorinchem.

Rivas Zorggroep maakt elk jaar in de zomerperiode veel gebruik van vakantiekrachten.Zij worden op diverse gebieden in de zorg ingezet. Het kan zijn in de huishouding bij de mensen thuis, administratief werk of in een van de verpleeghuizen. Bij Rivas merken ze weinig van een tekort aan vakantiewerkers. ,,Mensen komen elk jaar naar ons toe voor een vakantiebaan. Het is eerder zo dat wij mensen teleur moeten stellen omdat we geen werk voor ze hebben dan dat wij onze vacatures niet ingevuld krijgen. Het is wel zo dat sommige periodes moeilijker zijn om te vervullen. De maand augustus was bijvoorbeeld lastiger dan de maand juli. Ik zie ook dat de meeste scholieren minder weken achter elkaar willen werken. Ze willen kennelijk vooral ook van hun vakantie genieten,” aldus een medewerker van de personeelsafdeling van Rivas.

,,In de thuiszorg is er ook nog geen sprake van een probleem al moet ik wel eerlijk zeggen dat het voor de buitengebieden wel lastiger is om mensen te vinden. Het gaat vaak om kleine contracten en de meeste mensen zien het niet zitten om stad en land af te reizen voor een paar uurtjes werk. Bovendien zijn ze vaak afhankelijk van fiets of scooter en zijn de afgelegen kernen slecht bereikbaar met het openbaar vervoer,” vult een collega aan.

Bij De Hoofdwacht merken ze wel dat het moeilijker wordt om functies te vervullen. ,,Maar dat geldt eigenlijk het hele jaar door.” Verder maken zij weinig gebruik van vakantiewerkers. ,,Het hele jaar door werken er veel scholieren en studenten bij ons en die werken in de vakanties graag wat uurtjes extra.”

Ook bij uitzendburo Tempoteam merken ze dat de jeugd van tegenwoordig bepaalde eisen stelt aan hun vakantiebaan. Een medewerker:,,Ze willen het liefst mogelijk zo min mogelijk werken en zoveel mogelijk verdienen en natuurlijk willen ze alleen leuk werk doen. Laatst had ik een leuke functie als postbezorger, maar de jeugd lijkt er haar neus voor op te trekken. Als je het mij vraag zijn ze gewoon verwend.” Een medewerker van Randstad Uitzendburo is wat genuanceerder: ,,De jeugd is kritischer. Zeker als ze voorgaande jaren werk hebben gedaan dat slecht bevallen is. Maar wij proberen ook een goede match te maken. We kijken goed naar opleiding en ervaring. Dan gaat het meestal wel goed.”

advertentie
advertentie