Muzikale opening expositie Anja Kok

19 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De expositie van Anja G. Kok wordt zaterdag 30 augustus geopend bij De Etage, de galerie van Boekhandel Cursief.

Op de expositie zijn nieuwe schilderijen te zien, waarbij de mens weer centraal staat. Het werk van Anja G. Kok bestaat voor een groot deel uit portretten van volwassenen en kinderen. En mensen in allerdaagse situaties. Op de kermis, in de slaapkamer, aan de bar, in de fanfare. Dingen waar ze zelf bij was en die ze heeft gefotografeerd. Toch wordt de foto nooit letterlijk op het doek gezet tijdens het schilderen wordt er van alles bij verzonnen. De mensen worden vanuit allerlei standpunten geschilderd vanonder van boven met sterke verkortingen van de vorm, waardoor je als kijker vaak op het verkeerde been wordt gezet.

De plasticiteit van de hoofden van de mensen op de schilderijen is groot, de vormen zijn bijna geboetseerd met verf. De directheid van de kwaststreek is belangrijk. Iedere kwaststreek moet een doel dienen dus de vorm versterken. De mensen op de schilderijen vertederen en hebben karakter. Er is een combinatie van lief en onschuldig met lelijk en gemeen. Bijvoorbeeld mooie lieve kleuren en dan opeens een paar ogen die zeggen: “Krijg nou wat”.

Het is heel vitaal werk en verzand nooit in details. Toch weet ze met een kwaststreek iets met de uitdrukking in een hoofd te doen: wat je aanzet tot nadenken over gevoelens van mensen. Het gaat over het leven, de toneelstukjes die opgevoerd worden, maar ondertussen. Het is niet alleen maar zwaar er is ook te zien dat de schilderes in dit geval Anja G.Kok er enorm veel lol in heeft. En de doeken als geheel hebben ook zeggingskracht als compositie zitten ze vaak heel interessant in elkaar.

De expositie van Anja G. Kok is te zien van 30 augustus t/m 4 oktober bij Galerie De Etage dagelijks geopend tijdens de winkelopeningstijden maandag,dinsdag,woensdag en vrijdag van 9.00 t/m 17.30 uur donderdag van 9.00 t/m 21.00uur en zaterdag van 9.00 t/m 17.00 uur en iedere tweede zondag van de maand tijdens de culturele route van 13.00 t/m 17.00 uur (kunstenares is dan aanwezig net zoals tijdens de opening). Voor meer werk van Anja G. Kok kijk www.ag.kok.kunstinzicht.nl.

advertentie
advertentie