‘Donoren zijn hard nodig’

2 december 2008 om 00:00 Nieuws

De twee donorfunctionarissen van het Beatrixziekenhuis spraken op 26 november zoveel mogelijk bezoekers in het ziekenhuis aan. Ook artsen en verpleegkundigen werden even stilgezet bij het onderwerp donatie. Zij kregen tijdens het eten een placemat op hun dienblad, met enkele feiten over donatie erop. Veel personeelsleden gingen in discussie met elkaar.

Extra aandacht voor donatie in ziekenhuis GORINCHEM - Bijna iedereen in de hal van het Beatrixziekenhuis liep op 26 november rond met een sleutelhanger, een donorformulier of een ballon in zijn hand. Annemarie de Wit en Karin van den Heuvel, donatiefunctionarissen, deden hun uiterste best om iedereen aan het denken te zetten over het doneren van weefsels en organen. Het Gorinchemse ziekenhuis besteedde op deze dag extra aandacht aan donatie, in verband met de nationale Donordag die op 27 november werd gehouden.

Door Saskia van der Aa

De donorfunctionarissen vinden het nodig om mensen te wijzen op het belang van donatie: ,,Bijna zestig procent van de inwoners van Gorinchem en omstreken staat niet geregistreerd in het Donorregister. Dit is een hoog percentage. Het is heel vervelend als mensen niet geregistreerd staan. Als een niet-geregistreerd persoon overlijdt moeten de nabestaanden beslissen. Dit is vaak heel moeilijk in een periode van verdriet”, vertelt Van den Heuvel.

,,Dat mensen zich registreren staat dus voor ons op de eerste plaats, of zij nu donor willen worden of niet.”

Dat nog steeds ongeveer 160 mensen per jaar overlijden omdat zij niet op tijd een orgaan kunnen ontvangen vinden de donatiefunctionarissen verschrikkelijk. ,,Dit zou echt niet moeten. Stel je voor dat je zelf op zo’n wachtlijst zou staan en dat orgaan komt maar niet.

Wij staan hier om mensen te motiveren, kennis over te brengen en mensen bewuster te maken van het probleem van orgaan- en weefseldonatie.” De Wit en Van den Heuvel vertellen dat donatie een lastig onderwerp is om te bespreken. ,,Veel mensen denken liever niet aan de dood en vinden het een eng idee dat er na hun dood in hun lichaam gesneden wordt, maar wanneer je je bedenkt dat sommige donoren wel zeven anderen kunnen helpen en ontvangers hun operatiedag als een geboortedag vieren, dan is het zonde dat veel mensen ervoor kiezen om geen donor te zijn of zich niet te laten registreren.”

Op 27 november, de nationale Donordag, kreeg iedereen het krantje ‘Teuntje’ in de brievenbus. In het krantje worden vragen beantwoord over donatie en staan voorbeelden over mensen die een orgaan hebben ontvangen van een donor. Het idee kwam van NIGZ-Donorvoorlichting. Volgens deze stichting weten de meeste mensen onvoldoende over orgaandonatie om een keuze te kunnen maken. In ‘Teuntje’ is informatie te vinden over het onderwerp, voor iedereen die nog geen beslissing heeft gemaakt.

Iedereen die zich wil laten registreren kan een donorformulier ophalen bij de dokter, de apotheek of het gemeentehuis. Daarnaast kan het formulier ingevuld worden op internet op de website www.donorregister.nl. Op het formulier kunnen verschillende opties aangekruisd worden.

advertentie
advertentie