PvdA is Marokkanen spuugzat

13 januari 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De PvdA zal tijdens de eerste raadsvergadering in het nieuwe jaar, donderdag 29 januari, vragen stellen over de problemen met de Marokkaanse jeugd en een aantal eisen op tafel leggen: Er moet een plan van aanpak komen en alle middelen moeten worden ingezet, zoals wijkverbod, om de overlast te bestrijden. De daders van brandstichting en vandalisme moeten gepakt worden en aansprakelijk worden gesteld voor de schade. ,,Ze moeten een flink pak slaag krijgen.”

PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie is woedend in feite op de hele Marokkaanse gemeenschap, die hij te laks noemt. ,,Na de gebeurtenissen met de brandweer eind vorig jaar in de Haarwijk kon je nog de vraag stellen of dit een incident was of een probleem. Nou, dat is op oudejaarsavond wel duidelijk geworden. We hebben een joekel van een probleem. We kunnen Gorinchem nu toevoegen aan de lijst probleemsteden met Marokkaanse jeugd.”

Op Oudejaarsavond zijn in de Haarwijk enkele branden gesticht zoals in de Lidl en in een school en er is met molotovcocktails gegooid. ,,Maar dat is niet alles,” voegt Schefferlie daar aan toe. ,,Enkele inwoners zijn in hun huizen belaagd door jochies van 9 jaar. Er zijn tennisballen met daarin vuurwerk bij mensen naar binnen gegooid.”

Het is volgens Schefferlie niet gepast om (gebrek aan) welzijnswerk de schuld te geven van dit soort gedrag. ,,We hebben in Gorinchem altijd een hele vriendelijke en tolerante samenleving gehad met de nadruk op kansen voor alle mensen. Dat staat nu enorm onder druk. De ellende is ook nog dat andere goedwillende allochtonen eveneens de dupe zijn van het gedrag van enkelen.” Juist om die reden had Schefferlie verwacht dat de Marokkaanse gemeenschap zelf in actie zou komen. Een bijeenkomst medegeorganiseerd door de moskee eind vorig jaar in het Huys van Breughel werd uiteindelijk echter een besloten bijeenkomst. ,,Maar ik wil de discussie met hen wel aan gaan,” zegt Schefferlie. Hij vindt de Marokkaanse gemeenschap te afwachtend. ,,We merken helemaal niets van dat front. Veel te slap. Zij onderschatten hoe spuugzat de mensen het zijn. De bal ligt duidelijk bij henzelf. Zij moeten nu investeren.”

Schefferlie vindt het erg jammer dat er slecht één jongere is gepakt op oudejaarsavond. De politie legt uit dat voor deëscalerend politieoptreden is gekozen om erger te voorkomen en ‘wij zijn ook mensen’, aldus een woordvoerster. ,,Dan moet er maar versterking komen,” aldus Schefferlie. ,,Nu zijn er levensgevaarlijke situaties ontstaan.”

advertentie
advertentie