‘Mensen opzoeken achter de deur’

27 januari 2009 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - Mensen die vereenzamen opzoeken achter de voordeur. Dit blijkt met stip het belangrijkste doel voor het uitvoeringsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor de gemeenten Woudrichem en Werkendam. ,,Door de vergrijzing zijn ouderen steeds meer op zichzelf aangewezen, vandaar dat dit aspect belangrijk wordt gevonden”, aldus de Werkendamse wethouder Evert Begemann.

Gemeente presenteert WMO-plannen

Een wandelcirkel, een maatschappelijke stage, ouderenadviseurs, buurtopbouw en introducés meenemen naar inloopavonden. Het zijn zomaar wat voorbeelden die de gemeenten en verschillende betrokken partijen voor ogen hebben om de deelname aan het maatschappelijke verkeer te bevorderen. Afgelopen maandag werden in het gemeentehuis in Woudrichem de resultaten gepresenteerd van een eerder gehouden interactieve WMO-avond.

Tachtig aanwezigen dachten destijds mee over de invulling van het WMO-uitvoeringsplan en de gewenste resultaten daarvan. ,,Het plan heeft impact op alle inwoners. Het is dus van belang dat we aansluiten bij de wensen en de beleving van inwoners en betrokken partijen”, vertelt wethouder Mark Roëll, die verantwoordelijk is voor de Woudrichemse tak van het uitvoeringsplan. Vertegenwoordigers van alle lagen uit de bevolking waren dan ook aanwezig: woningbouwverenigingen, mantelzorgorganisaties, adviesraden, kerken, welzijnsorganisaties en scholen.

Naast het bevorderen van deelname aan het maatschappelijke verkeer stond de preventieve ondersteuning van de jeugd hoog op het verlanglijstje van de aanwezigen. ,,Uit de resultaten blijkt bijvoorbeeld dat informatievoorzieningen belangrijk worden gevonden. Een gewenst resultaat is dat binnen drie jaar één telefoonnummer of website is voor de gemeenten Woudrichem en Werkendam, waar alle inwoners (anoniem) met vragen of meldingen over opgroeien en opvoeden terecht kunnen”, aldus Begemann.

Tijdens de avond werd gediscussieerd over in totaal negen zogenaamde prestatievelden met hun bijbehorende subdoelen en gewenste resultaten. Aandacht was onder meer ook voor het bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid, de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking en het bieden van voorzieningen voor maatschappelijke opvang. ,,Met de resultaten van de interactieve avond wordt de invulling van het uitvoeringsplan een stuk concreter”, stelt Roëll.

De komende maand gaan de wethouders zich bezighouden met het schrijven van het WMO-uitvoeringsplan. ,,We gaan er nu invulling aan geven. Half februari wordt het uitvoeringsplan naar de WMO-raad gestuurd. In maart wordt het plan besproken, om het vervolgens in april en mei voor te leggen aan respectievelijk het college van B&W en de gemeenteraad”, aldus Roëll.

advertentie
advertentie