De Verleiding in het Museumweekend

24 maart 2009 om 00:00 Nieuws

LOEVESTEIN - Het Museumweekend is dit jaar op 4 en 5 april en heeft als thema ‘Verleiden’. In Slot Loevestein worden volwassenen en kinderen verleid zelf actief te worden als archeoloog. De ware determineertalenten worden beloond met een gratis boekje.

Het werk van een archeoloog houdt niet op na een opgraving. Als zijn vondst is schoongemaakt, moet hij het object onderzoeken: wat is het en waar diende het voor? Dat is het determineren van archeologische vondsten. In het Museumweekend kunnen bezoekers hun talent voor archeologie volop testen.

De collectie van Loevestein bestaat grotendeels uit archeologische vondsten. Maar er zijn ook een heleboel scherven, die nog niet zijn gedetermineerd. Daar kunnen bezoekers mee helpen. Met een speurtocht door de expositie worden eerst de scherven gedetermineerd, vervolgens gaan ze op zoek naar een soortgelijk object in de tentoonstelling. Lukt het om bijvoorbeeld de ‘bijbelse verleiding’ te vinden, dan ontvangen ze gratis het boekje ‘Opgegraven!’.

Een ander deel van het vak is het zoeken naar bouwsporen; die kunnen iets vertellen over de periode waarin een gebouw is gebouwd of verbouwd. Met foto’s worden bezoekers verleid de bouwsporen op het kasteel te ontdekken en vast te leggen. Als ze de sporen ook nog in de goede periode weten te plaatsen, ontvangen ze een passende beloning.

Voor beide activiteiten is het handig een digitale camera of mobiel met camera mee te nemen.

De vesting en de expositie zijn gratis te bezoeken van 13-17 uur. Ook deelname aan de speurtochten is gratis. Het kasteel is zelfstandig te bezoeken van 13-17 uur tegen reguliere tarieven, museumkaart/vriendenpas gratis. Meer informatie: www.slotloevestein.nl.

advertentie
advertentie