Fietsendief tegen fietsdiefstal

21 april 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Terwijl een fietsendief een aantal fietsen op inventieve wijze van hun slot ontdoet en ermee aan de haal gaat kijkt een groot aantal politieagenten glimlachend toe. Vrijdag 17 april was geen normale dag op het Gorcumse station.

Infomarkt voor meer veiligheid op het station

Door Hidde Remmerswaal

Deze keer was de fietsendief geen echte dief, maar een van de voorlichters op de infomarkt over veiligheid op het station. De dief, Marc Beek van voorlichtingsbedrijf Beewise, gaf advies hoe je je fiets wel goed op slot kunt zetten. Ook liet hij zien hoe makkelijk het is om sommige sloten open te breken. ,,Veel mensen weten niet hoe makkelijk het is om een fiets van zijn slot te ontdoen. Als mensen dan vragen wat er gebeurt zeg je gewoon dat je vrouw haar sleuteltje kwijt is geraakt. Als mensen dat überhaupt al vragen.”

Wim van der Leij, Leerdamse wethouder van Verkeer, is iets positiever over de betrokkenheid van burgers: ,,Toen Marc bezig was met het stelen van fietsen voor deze middag heeft de politie telefoontjes gekregen van bezorgde burgers, die zich afvroegen wat er aan de hand was.”

Deze betrokkenheid wil het Platform Sociale Veiligheid MerwedeLingelijn verhogen, niet alleen voor de fiets, maar voor alle zaken die met treinen te maken hebben. 17 april was speciaal voor fietsers met het thema ‘Pas op je fiets!’. Alle betrokken instanties langs de Merwede-Lingelijn werken mee met het platform. Dit zijn zeven gemeenten en meerdere instellingen als Arriva en ProRail.

Door deze samenwerking stonden twee grote politievrachtwagens van Korps Landelijke Politiediensten en regio Zuid-Holland Zuid, vier infokraampjes en een d.j. van Arkelstad klaar om bezoekers op te vangen. Ook vertelde staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat over het succes van een onlangs in Leerdam geïnstalleerde camera. Daardoor kon een echte fietsendief uit Leerdam in Gorinchem worden gearresteerd. De staatssecretaris werd vergezeld door burgemeester IJssels van Gorinchem en burgemeester Molkenboer van Leerdam

Hoewel het station vol genoeg stond om hele drommen mensen te vermaken bleven grote aantallen bezoekers uit, wat projectleidster Heidi Verschoor eigenlijk wel goed uitkwam: ,,Deze infomarkt is er voornamelijk om zoveel mogelijk mensen zo veel mogelijk informatie over veiligheid te geven. Daar hoort ook bij hoe om te gaan met een gebrek aan stallingen. Een geleidelijke stroom mensen is daar beter geschikt voor dan een grote menigte. Al was een grotere opkomst niet vervelend geweest.”

Ook voor de wedstrijd voor de mooiste fiets viel de opkomst lichtelijk tegen. Hoewel de deelnemers hun fiets erg feestelijk hadden versierd was het aantal een beetje klein. ,,We hebben op alle scholen in de omgeving reclame gemaakt. De mooiste fiets wordt door een jury gekozen en de winnaar krijgt van FietsNed een gratis kinderfiets. We verwachtten tussen de vijf en de vijfhonderd deelnemers.” Met een opkomst van zes versierde fietsen viel dit binnen de marge. Dit maakte winnares Daniëlle Golverdingen niet veel uit, want die reed vol trots rond op een gloednieuwe fiets.

advertentie
advertentie