Celtic Rock van McCabe in Xinix

21 april 2009 om 00:00 Nieuws

NIEUWENDIJK – In Xinix staat zaterdag 25 april de Celtic Rock van Barry McCabe centraal. De Ierse muziekmaker treedt zaterdag vanaf 22.00 uur op in het Nieuwendijkse buurtcentrum

De Ierse zanger/gitarist/componist Barry McCabe is geen onbekende in onze omgeving. Sinds de jaren tachtig speelt hij internationaal, in eerste instantie met zijn steeds van bezetting wisselende band Albatross, waarmee hij niet alleen Gorinchem, maar ook Nieuwendijk aandeed. Meestal werd er gespeeld in trio-vorm, waardoor de vergelijkingen met Rory Gallagher – inderdaad een inspiratiebron – niet van de lucht waren.

Vanaf het moment dat McCabe onder eigen naam ging spelen, eerst als BMC Band en vervolgens gewoon als Barry McCabe, drukte hij echter nog nadrukkelijker zijn stempel op de muziek van de band. Celtic Rock noemde hij het zelf en daar is veel voor te zeggen, want zijn Ierse roots zitten nadrukkelijker in het grotendeels zelfgeschreven repertoire van de band. Die bestaat uit Nederlandse topmuzikanten bij het optreden dat Barry aanstaande vrijdag in Xinix geeft, waaronder de Gorcumse drummer Jeffrey van Duffelen. Die trad het afgelopen jaar met Barry al door heel Europa op, met af en toe speciale gasten als Mick Taylor en Snowy White, maar in de Londense Elizabeth Hall ook met als medeslagwerker de niet lang daarna overleden Jimi Hendrix drummer Mitch Mitchell. Van Barry McCabe en band kan een dwarsdoorsnede van zijn gehele oeuvre worden verwacht; gevoelige ballads, up tempo shuffles, een akoestisch intermezzo maar ook stevige bluesrock. Het optreden begint rond 22.00 uur, maar het prachtige nieuwe Xinix is al een uur eerder geopend.

advertentie
advertentie