Automobiel – van heilige koe tot zondebok

26 april 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum gaat op zaterdag 2 mei de tentoonstelling Automobiel – van heilige koe tot zondebok van start. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de uiteenlopende opvattingen over de auto als statussymbool, heilige koe, pronkstuk, fileveroorzaker, energieverslinder, zondebok en dankbaar onderwerp voor nieuwe ontdekkingen vormen. Schilderijen, aquarellen, foto’s en ruimtelijke objecten geven deze opvattingen weer.

Naast de schilderijen van auto’s in stedelijke situaties, op de weg en in het verkeer, is er aandacht voor verval en afbraak. Diverse vormgevers/ontwerpers ontwierpen nieuwe auto’s om de files te omzeilen, gebruik te maken van windenergie of om dodelijke ongelukken e verminderen.

In de tentoonstelling is werk opgenomen van de beeldend kunstenaars Titus Dekker, Dik Box, Ron van der Ende, Araun Gordijn, Dagmar de Kok, Arthur Martin, Olaf Mooij, Arjo Rozendaal, Arie Schippers, Elizabeth de Vaal, Hein Vandervoort en Evert de Vreugd en de vormgevers/ontwerpers Pieke Bergmans, Dinie Besems, Monique van Heist, Kaptein Roodnat, Laurens Manders, Bertjan Pot, Strange Attractors en Tjep.

Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs hebben ontwerpewn (tekeningen, collages, ruimtelijk werk) gemaakt voor een auto van de toekomst. Deze worden van 21 mei tot en met 21 juni tentoongesteld op de zolder van het Gorcums Museum.

De Artoteek Gorinchem – op de eerste verdieping van het museum – sluit op de tentoonstelling aan met een presentatie van autoschilderijen en -foto’s uit de uitleencollectie.

Gorcums Museum, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. 0183-632821. Open: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 11-17 uur, t/m 21 juni. www.gorcumsmuseum.nl.

advertentie
advertentie