‘Reiken naar de plek waar je wil zijn’

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

In de tentoonstelling wordt een groot gedeelte van Hollemans’ werk getoond: ,,Ik denk dat er tussen de veertig, vijftig, zestig kunstwerken in de Kerk komen te staan. Ik weet het niet precies. Daar staan nieuwe werken tussen, maar ook stukken uit 2001.” De werken staan in de Grote Kerk opgedeeld in thema’s, zodat de expositie uit zes verschillende kleine eenheden bestaat.

Sia Hollemans zoekt antwoord op levensvraag GORINCHEM - ,,Als je mensen op dezelfde manier dezelfde vraag stelt, krijg je verschillende antwoorden. Als je mensen op verschillende manieren dezelfde vraag stelt krijg je nóg meer verschillende antwoorden.” Die verschillende manieren zijn voor Sia Hollemans zes thema’s in haar werk, waarin ze de vraag stelt: ‘Hoe te leven?’. De werkstukken die uit die vraag zijn voortgekomen hangen van 3 juni tot en met 4 juli in de Grote Kerk.

Door Hidde Remmerswaal

Deze thema’s; mensen, landschappen, bomen, huizen, vogels en illustraties geven veelal hetzelfde antwoord op de vraag ‘hoe te leven?’. De serie vogels bestaat uit beelden van vogels die een kruising zijn van vogels en mensen. Statige, statische, mensachtige vogels met hun vleugels om zich heen gedrapeerd, zodat ze niet vliegen. Vogels met grote zware voeten die het dier aan de grond houden gekluisterd. De vogels zijn beelden die wel willen, maar niet kunnen vliegen.

De schilderijen met de huizen tonen hetzelfde antwoord op Hollemans vraag: Ik wil naar boven. ,,Veel huizen worden groter en groter, ze reiken de hoogte en de verte in. Zo groeien steeds hoger en ontwikkelen zich. Sommigen hebben hun deuren dicht omdat ze niks te maken willen hebben met de aarde.”

Het antwoord dat Hollemans haalde uit haar werken was ‘reiken naar’. Naar de plek gaan waar je wil zijn. Hollemans laat niet alleen zien hoe zij denkt dat je moet leven. Ze maakte ook een serie illustraties voor basisscholen, in opdracht van Stichting Echelon, een levensbeschouwelijke stichting.

Deze illustraties laten de geloofsovertuigingen boeddhisme, hindoeïsme, Christendom, Jodendom, de Islam en filosofie zien. Hoe te leven volgens deze stromingen vormt de rode draad in de illustraties, die allemaal een belangrijk aspect van dat geloof laten zien. ,,De tekeningen over de Islam hebben een grote rol voor de regelgeving in dat geloof. De tekeningen van het Christendom laten zien hoe mensen Jezus door de jaren hebben gezien. Als herder, als lijdende of als koning.” Hoewel de illustraties in opdracht van Echelon waren vond Hollemans ze toch ‘buitengewoon prettig en zinvol’ omdat ze aansloten op haar andere werk.

Alle werken van Hollemans hebben een bepaalde stemming. Om die stemming te vinden gebruikt Hollemans muziek om inspiratie te krijgen. ,,Ik gebruik muziek als ik bezig ben, het is voor mij ondersteuning om een bepaald gevoel vast te houden: het nummer (van bijvoorbeeld Vangelis, Enva) kan uren op repeat staan.

Volgens Hollemans valt nog een aspect onder de vraag ‘hoe te leven?’ Om iets te verbeteren in de wereld gaat een kwart van verkocht vrij werk, of een opdracht, naar de opbouw van basisonderwijs in Haïti.

advertentie
advertentie