’Wij zoeken enthousiaste gastouders’

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

“Opvang in een gezin is niet alleen flexibel, maar ook huiselijk”, aldus Petra. “Voor iemand die graag met kinderen omgaat en thuis voor haar eigen kinderen zorgt, is het heel aantrekkelijk om gastouder te worden voor andermans kinderen. Wij helpen de gastouder zich verder te ontwikkelen in zowel kennis als praktische uitvoering. Op die manier kan de opvang niet alleen prettig, maar ook op een verantwoorde manier verlopen.”

GORINCHEM – Sinds mei van dit jaar bestaat er een extra mogelijkheid voor kinderopvang via de Stichting Kindercentra Gorinchem (SKG) in de vorm van het Gastouderbureau SKG. “We zijn op zoek naar gastouders in Gorinchem en omstreken die bereid zijn om een of meer kinderen een gezellig thuis te bieden op de tijden dat hun ouders aan het werk zijn. Ouders die hun kind(eren) bij een gastouder willen onderbrengen kunnen zich uiteraard ook aanmelden.” In het kantoor aan de Vijfzinnenstraat 4b praten we met bemiddelingsmedewerker Petra van Garderen.

Door Ria Scholten

“Aan de gastouders in spé leggen we uit wat hun taak gaat inhouden, maar ook over welke kwaliteiten zij dienen te beschikken. Ook worden zij geïnformeerd over de opleidingen die wij aanbieden om ervoor te zorgen dat de opvang aansluit bij onze pedagogische visie. Iedere gastouder die zich bij ons inschrijft heeft de verplichting om twee cursussen te volgen: Pedagogisch handelen en EHBO voor kinderen.

Aan de inschrijving als gastouder gaat een zorgvuldig traject vooraf. “Mensen die hiervoor belangstelling hebben kunnen dit telefonisch aangeven. Zij krijgen een map thuisgestuurd die niet alleen veel informatie bevat, maar ook een uitgebreid aanmeldingsformulier met veel vragen. Na de aanmelding krijgt de gastouder in spé bezoek van de bemiddelingsmedewerker. Er vindt dan ook een risico-inventarisatie plaats waarbij expliciet naar de veiligheid in en om het huis wordt gekeken. De kennis en vaardigheden op het gebied van EHBO en de veiligheid worden jaarlijks opnieuw bekeken.”

Hoe komt de match tussen ouders en gastouders tot stand? “De wensen van de ouders worden geïnventariseerd tijdens een persoonlijk gesprek op kantoor. We willen namelijk een goed beeld krijgen van de ouders en hun wensen met betrekking tot de opvoeding en opvang van hun kind. Vervolgens gaan we op zoek naar de meest geschikte gastouder. We stellen een kennismakingsgesprek voor en als de klik er is, dan is dat voor alle partijen erg prettig. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst en natuurlijk vinden er regelmatig evaluaties plaats. Wat ook niet onbelangrijk is om te weten: we zijn een door de gemeente Gorinchem erkend gastouderbureau en staan onder toezicht van de GGD.” Zie voor meer informatie de website www.kinderopvanggorinchem.nl. Het bureau is telefonisch bereikbaar via 0183-660692.

advertentie
advertentie