‘Zero-tolerance voor harde kern’

21 juli 2009 om 00:00 Nieuws

De Haarwijk, de Koningin Wilhelminalaan in het bijzonder, werd de laatste maanden van 2008 geteisterd door verschillende rellen. Sommigen kwamen zelfs landelijk in het nieuws toen de sfeer steeds grimmiger werd. Inmiddels lijkt het rustiger te worden. Dat beaamt ook wijkcoördinator namens de gemeente, Otteline van Son: ,,We hebben de afgelopen maanden veel energie gestoken in het rustig krijgen van de straat. Daarbij wilden we ook de bewoners betrekken bij bijvoorbeeld een middag als deze. Mensen kunnen in een gemoedelijke sfeer hun buren leren kennen. Dat draagt ook weer bij aan veiligheid. Het effect van de camera in de Koningin Wilhelminalaan is groot, hoewel het schijnveiligheid blijft. De gemeente, politie, stichting Arkelstad, burgers en de Marokkaanse gemeenschap hebben hard gewerkt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. We doen soms vier stappen vooruit en dan weer een terug. Maar we komen een eind.” Politiechef Steven Wierckx vertelt ondertussen aan een groep buurtbewoners dat er verschillende soorten probleemjongeren zijn. ,,Je hebt een groepje dat gewoon wat kattenkwaad uithaalt, een beetje ‘politie pesten’, maar we focussen op de lui die het echt te bont maken. Bij strafbare feiten moeten we soms buurtonderzoek doen en mensen durven niet altijd iets te zeggen omdat ze bang zijn dan hun ruiten er aan gaan.” Het groepje knikt en zucht instemmend. Wierckx wijst hen op ‘Bel M.’ (0800-7000), de lijn waar mensen anoniem hun strafbare zaken kunnen melden. ,,Echt veroordelen kan een rechter niet met die tips, want ik kan ook zeggen dat u…”, Wierckx stoot zijn buurvrouw aan, ,,allemaal dingen doet die het daglicht niet verdragen.”

Buurtbewoners: Haarwijk op de goede weg GORINCHEM - Zo’n veertig buurtbewoners bezochten afgelopen donderdagmiddag de bijeenkomst in de Rozenobel waar onder anderen burgemeester Piet IJssels, wethouder Jack Oostrum, de politie en de wijkcoördinator van de Haarwijk in gesprek gingen met burgers. Ze spraken over de veiligheid in de wijk. En die bleek te zijn verbeterd. ,,Het is rustiger in de wijk”, vonden verschillende buurtbewoners.

Door Marjanne Dijkstra

Burgemeester Piet IJssels vertelt in gesprek met twee hoogbejaarde buurvrouwen dat het een kwestie is hoe je jeugd benadert. ,,Nu ik weer in de binnenstad woon zie ik vaak jongeren ‘s avonds laat op straat hangen. Ik kan ze met stemverheffing aanspreken, maar dat werkt averechts.” Wethouder Jack Oostrum meent dat het beter gaat de laatste maanden. ,,Daarom zijn we hier ook. Door naar de mensen te luisteren hopen we meer informatie te krijgen over wat nu nog niet goed gaat. We zijn nu vooral bezig om de jongeren om de harde kern heen op weg te helpen. Zij komen vaak naar de Haarhorst en daar zijn ze onder elkaar gezellig en zinvol bezig. De harde kern wordt nauwlettend in het oog gehouden en zij kunnen zich niets veroorloven. Voor hen is er een ‘zero tolerance’-beleid.” Oostrum legde tijdens het buurtgesprek zijn oor te luister en hoorde vooral dingen die hij in de categorie ‘klein leed’ zet: ,,Door het plaatsen van de ondergrondse afvalcontainers komt nu bijvoorbeeld afvaltoerisme op gang. Ik hoorde net ook iemand vertellen dat De Stad Gorinchem al een aantal weken niet is bezorgd. Of bijvoorbeeld het nieuwe Turkse restaurant. Dat vinden burgers prima, maar de herrie bij het ‘s nachts opruimen niet. Mensen moeten weer vertrouwen terugkrijgen in de buurt, maar herkennen dat het rustiger is geworden.”

:Meer foto’s op de website www.stadgorinchem.nl.

advertentie
advertentie