Torenklimmen in Gorinchem

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Tot eind september is het op zaterdagen mogelijk de Grote Toren van Gorinchem te beklimmen. Onder leiding van een gids wordt er naar de tweede omgang op vierenveertig meter hoogte geklommen. Eenmaal boven wacht een geweldig uitzicht. over de vestingstad en de rivieren Waal en Merwede. Bij helder weer is zelfs de kerktoren van Zaltbommel te zien.

De bouw van de 67 meter hoge Grote Toren begon rond het midden van de vijftiende eeuw. In 1517 kreeg de toren zijn spits. Sindsdien bepaalt hij het stadsbeeld van Gorinchem. De toren staat behoorlijk scheef, aan de zuidzijde staat hij anderhalve meter uit het lood! Al tijdens de bouw verzakte de toren. Het tweede deel is er in tegengestelde richting opgezet: er zit nu een flinke knik in het bouwwerk.

De gids die de bezoekers mee naar boven neemt, weet veel te vertellen over de geschiedenis van de toren. In een rustig tempo klim je de 254 natuurstenen treden op naar de eerste en tweede omgang. Onderweg wordt een kijkje genomen bij het orgel en het carillon. Op de toren wijst de gids in alle windrichtingen de bezienswaardigheden aan. Boven heb je alle tijd om rond te kijken en te fotograferen. In de verte zie je het stadje Woudrichem en Slot Loevestein.

Tot en met 25 september is het elke zaterdagmiddag om 12.00 en 14.00 uur mogelijk deel te nemen aan de beklimming van de toren. Liefhebbers kunnen zich vooraf melden bij de balie van het VVV-kantoor aan de Grote Markt en een toegangskaartje kopen. De gids wacht de bezoekers op bij de toren. Er kunnen maximaal vijftien personen met de gids mee de toren op. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname kost twee euro per persoon. Inlichtingen: VVV, Grote Markt 17, telefoon 0183-631525, www.vvvgorinchem.nl.

advertentie
advertentie