Meerderheid raad steunt ‘goede doelen’

27 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Juist als volksvertegenwoordigers stemmen wij tegen dit voorstel om millenniumgemeente te worden en internationale samenwerking te zoeken in het kader van armoedebestrijding. Onze kiezers zitten niet te wachten op dit verhaal. Dit hoort niet bij de gemeente. We missen expertise, bestuurlijk netwerk en de financiële middelen. Bovendien is het voorstel slecht onderbouwd.”

De Gorcumse VVD laat een luid en duidelijk geluid horen bij monde van Jaap Wientjes, die net terug was van een zakenreis naar Afrika. Hij vindt dat de gemeente geenszins kan inschatten wat daar de problemen zijn, laat staan een bijdrage aan oplossingen kan bieden. ,,Gelukkig beginnen we niet aan een stedenband. De steden zijn daar veel groter dan hier en de corruptie is aanzienlijk.” Schoorvoetend wil de VVD wel particuliere initiatieven van Gorcumers of Gorcumse bedrijven steunen. Wientjes diende een met de losse hand gekrabbeld onleesbaar amendement in tegen het voorstel, dat alleen door VVD-raadsleden werd gesteund.

Alle andere raadsleden vinden dat een gemeente wel iets kan doen om millenniumgemeente te worden en dat dit niets of weinig hoeft te kosten. Het idee is enkele jaren geleden door Christen Unie gelanceerd. ,,Het gaat om het bewustzijn,” beargumenteerde Pierre Schefferlie. De gemeente zal zeker niet de beurs opentrekken en geld doneren aan goede doelen. Integendeel. Volgens het voorstel zal de gemeente een faciliterende rol krijgen voor bestaande Gorcumse projecten van particulieren of bedrijven. Die initiatieven worden op de gemeentewebsite gepresenteerd en wellicht kan een millenniumkrant worden uitgegeven of anderszins aan communicatie een bijdrage worden geleverd. Ook worden een cursus voor particulieren en jaarlijkse bijeenkomsten genoemd. Verder komt er nadruk op duurzaamheid te liggen, een aspect waar GroenLinks zeer van gecharmeerd is. En Schefferlie wil graag iets doen op het gebied van onderwijshuisvesting, ook omdat ‘het kind’ centraal staat in het coalitieakkoord. ‘Alle jongens en meisjes naar school’ is millenniumdoel twee. Er zijn acht millenniumdoelen, ‘meer mensen leven in een duurzaam leefmilieu’ is nummer zeven, waaraan lokaal gewerkt kan worden.

Pierre Schefferlie’s motie om Gorcumse initiatieven die betrekking hebben op onderwijs met immateriële hulp te steunen, kreeg van alle fracties behalve de VVD steun. Een motie van Tamara Hoogesteger (D66) om als gemeente alleen fair trade producten in te kopen, ook voor de kerstpakketten werd niet overgenomen. De gemeenteraad gaat eenvoudigweg niet over kerstpakketten van ambtelijk personeel. Dat is een interne zaak. ,,Maar biedt ze dan op zijn minst de keus,” opperde Hoogesteger. Wethouder Arjen Rijsdijk wil die suggestie wel meenemen.

Hannie Hania (Stadsbelang) dankte het vorige college, met name voormalig wethouder Bert Biemans, voor de voorbereiding van dit voorstel.

advertentie
advertentie