Slagbomen Concordiabrug zijn van slag

23 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Is het weer zover," zucht een man wanneer hij met zijn snorfiets aan komt tuffen. ,,Ik sta al weer vijf minuten te wachten. En waarvoor? De brug is dicht en er is geen boot te zien," antwoordt een vrouw enigszins geïrriteerd. Het tweetal staat samen met een handvol andere mensen voor de Concordiabrug in Gorinchem. De slagbomen van de brug weigeren open te gaan. Ondertussen groeit de rij auto's gestaag. Voetgangers en (een beetje lenige) fietsers hebben geluk; zij kunnen onder de slagbomen doorkruipen om een weg te vervolgen.

Door Mirjam de Swart

Het is niet de eerste keer dat de Concordiabrug voor oponthoud zorgt. Regelmatig weigeren de slagbomen aan beide zijden van de brug dienst. Afgelopen donderdag was het weer zover. ,,Ze zijn van slag," grapt een jongen terwijl hij behendig onder de boom door piept. In het bedieningscentrum in Gorinchem zien ze het allemaal lijdzaam toe. ,,Wij zijn op de hoogte van het probleem, maar wij kunnen er weinig aan doen. De provincie is de beheerder van de brug, hier wordt hij alleen maar bediend. Door een onduidelijke technische storing weigeren de slagbomen soms open te gaan. We moeten wachten op een seintje van de provincie voordat we de bomen mogen openen," aldus een medewerker van het bedieningscentrum in Gorinchem.

Dit kan soms enkele minuten duren. En wachten voor een brug waar eigenlijk gewoon overheen gereden kan worden zorgt bij veel mensen voor irritatie. ,,Nu is het gelukkig vrij rustig op de weg. Maar het komt ook regelmatig in de spits voor. Dan slibt het verkeer helemaal dicht. Scholieren staan dan soms tot voorbij het politiebureau te wachten tot ze verder kunnen. Om over de auto's maar niet te spreken. Het is al vervelend dat de brug tijdens de spits open gaat, maar door dat gedoe met die slagbomen wordt het er echt niet beter op," verzucht een automobilist. ,,Je krijgt ook heel gevaarlijke situaties. En wat als de hulpdiensten uit moeten rukken. Ze kunnen moeilijk die slagbomen eruit rijden."

Volgens de brugwachter wordt er hard aan gewerkt om het probleem op te lossen, maar vooralsnog hebben de technische jongens nog niet precies kunnen vinden waarom die technische storing steeds weer terugkomt. ,,Waarschijniijk heeft het te maken met de sensoren. Als de brug maar iets schever dichtgaat dan anders of een centimetertje omhoog blijft steken geven die sensoren door dat de brug nog open staat en dan gaan de bomen dus niet omhoog," weet hij te vertellen.

Een woordvoerster beaamt dat er in het verleden problemen zijn geweest met de slagbomen van de Concordiabrug, maar volgens haar is er geen sprake van een structureel probleem. ,,Mocht het echt vaker voorkomen dan zullen wij daar zeker actie op ondernemen. We willen ook niet dat er ongelukken gaan gebeuren. Mensen zouden bijvoorbeeld onder een slagboom door kunnen glippen omdat ze denken dat deze weer blijft hangen terwijl de brug ineens weer opengaat. Dat levert levensgevaarlijke situaties op."

advertentie
advertentie