‘Als ik één sigaret opsteek ben ik verloren’

30 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO – Een persoonlijke benadering in combinatie met een groepsgerichte aanpak is de beste oplossing voor mensen die serieus willen stoppen met roken. De Gezonde Regio speelt hierop in met de cursus ‘Samen stoppen met roken’ die in verschillende plaatsen wordt georganiseerd. Nel de Korte stopte vorig jaar samen met haar man Peter met roken en legt uit hoe zij de training heeft ervaren. Nu is zij zelf als ervaringsdeskundige bij trainingen aanwezig. “Ik ben blij dat ik gestopt ben, maar heb nog steeds mijn moeilijke momenten”, vertelt ze openhartig.

Door Ria Scholten

De Gezonde Regio is een samenwerkingsverband tussen Yulius (voorheen RMPI De Grote Rivieren), GGD Zuid-Holland Zuid, Rivas Zorggroep, zorgverzekeraar UVIT (Trias), Zorgbelang Zuid-Holland en de Vereniging van Ondernemende Huisartsen (VOH) in de regio en houdt zich bezig met promotie van gezondheid en vroegtijdige signalering van gezondheidsrisico’s. De training onderscheidt zich door een innovatieve werkwijze zonder kostbare professionals en wordt grotendeels gefinancierd door De Gezonde Regio. De eigen bijdrage bedraagt slechts vijftig euro. Voor deelname is geen verwijzing van de huisarts of specialist vereist. Wel wordt aan hen gevraagd om patiënten op de cursus ‘Samen stoppen met roken’ attent maken. De eerstvolgende informatiebijeenkomst in Gorinchem staat gepland voor dinsdag 14 september. Alle informatie is te vinden op de website: www.degezonderegio.nl/activiteiten. Vragen kunnen gesteld worden via communicatie@de gezonderegio.nl.

“Natuurlijk wist ik al lang dat roken ongezond is, maar ook de maatschappelijke discussie die momenteel wordt gevoerd heeft een rol gespeeld bij mijn beslissing om na veertig jaar te stoppen. Gelukkig vond mijn man Peter het een goed idee om mee te doen”, vertelt Nel. “Na de informatiebijeenkomst besloten we om er samen voor te gaan. Het intakegesprek met de longverpleegkundige hebben we als erg positief ervaren. Onze bloeddruk werd gemeten en we werden gewogen. Verder werd er bekeken of er naast de cursus ondersteuning nodig was in de vorm van nicotinevervangende middelen. We mochten zelf de datum prikken waarop we wilden stoppen en kozen voor 20 januari 2009.”

“Het groepsgerichte gedeelte van de training bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur onder leiding van een professional die wordt bijgestaan door een ervaringsdeskundige. De eerste zes sessies vinden eenmaal per veertien dagen plaats, terwijl de laatste twee in overleg met de deelnemers worden gepland. De cursisten krijgen een cursusboek met het traject dat gevolgd gaat worden en kunnen hun ervaringen delen met de andere leden uit de groep. De longverpleegkundige is op de achtergrond aanwezig en houdt na twaalf maanden met alle deelnemers een individueel evaluatiegesprek.”

Gezelligheid

“Onze groep bestond uit twaalf personen en iedereen was net zo gemotiveerd als wij. Bovendien hadden Peter en ik thuis veel steun aan elkaar”, vervolgt Nel haar verhaal. “Mensen roken om verschillende redenen. Voor mij is het roken van een sigaret gerelateerd aan gezelligheid, voor anderen is hij een maatje op eenzame momenten. Stress en roken zijn voor velen nauw met elkaar verbonden. Onze cursusleider stelde echter dat roken juist stress veroorzaakt, want je bent in een tijd waar op veel plekken niet mag worden gerookt constant op zoek naar een mogelijkheid om tóch die sigaret op te steken. Ik rookte twee pakjes shag in de week. Helemaal niet zo veel dus, maar genoeg om er altijd mee bezig te zijn, want als je niet voldoende in huis hebt slaat de stress onverbiddelijk toe. Ik ben blij dat we vol hebben gehouden en het is heerlijk dat ons huis niet meer naar sigarettenrook stinkt. Natuurlijk heb ik het op momenten waarop het gezellig is nog wel eens moeilijk. Er zijn mensen die alleen als zij op een feestje zijn een sigaret opsteken. Dat kan ik niet. Als ik één sigaret opsteek ben ik verloren.”

advertentie
advertentie