Raad geeft voorkeur aan gymlokaal

28 september 2010 om 00:00 Nieuws

Gemeenteraadslid Hannie Hania (Stadsbelang) wond er donderdag tijdens de raadsvergadering geen doekjes om. De Samen Onderwegschool en De Cirkel voor speciaal onderwijs hebben al veel te lang moeten wachten op een goed onderkomen. En nu zijn er zo veel onzekerheden. De gemeente kampt met grote financiële tegenvallers en er is nog geen kabinet. De gemeenteraad zou zo graag op Stalkaarsen een bredeschool realiseren met allerlei voorzieningen erbij zoals de gymzaal en kinderopvang.

Hannie Hania: ‘We moeten nu positief blijven’ GORINCHEM – ,,Het wordt zo onderhand onhoudbaar op de scholen Samen Onderweg en De Cirkel. Het is nu zaak toch positief te blijven en er van te maken wat we kunnen. Laat de nieuwbouw een school worden met uitstraling en met gymnastieklokaal. Bij de Merwedonk moeten de kinderen door weer en wind naar een gymzaal lopen en na afloop de natte kleren op de verwarming leggen. Dat is toch geen doen zo.”

Het concept

Pierre Schefferlie diende namens de PvdA-fractie een motie in om er alles aan te doen om SKG (Stichting Kindercentra Gorinchem) toch ruimte te bieden in de nieuwbouw. In ieder geval uitrekenen wat het kost en bezien wat de mogelijkheden zijn. De PvdA wil vasthouden aan de beleidslijn dat het accent moet liggen op de ontwikkeling van het kind en vindt dat het concept bredeschool gehandhaafd moet worden, ook al wordt gebruik gemaakt van meer locaties.

Wethouder Arni Faro (onderwijs) wees, na schorsing en overleg in het college van B en W, in zijn beantwoording op de huidige onzekerheden ook voor SKG. ,,Er is nog geen kabinet, maar er zal zeker bezuinigd worden op kinderopvang. Dat kan ook voor SKG gevolgen hebben. We willen niet bouwen voor leegstand. En het gaat uiteindelijk om de samenwerking. Bij een bredeschool hoeven alle voorzieningen niet persé onder één dak te zitten.”

Hannie Hania hield een vurig pleidooi voor toch wel een gymzaal, Marcel Wildschut diende namens D66 een motie in om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken, die met raadsbrede steun werd aangenomen. Hij vindt het haast ondoenlijk om de kinderen van De Cirkel drie keer per week met busjes op en neer te gaan rijden.

De VVD-fractie steunde zowel de motie van D66 (gymzaal) als die van de PvdA (SKG), maar liet bij monde van Attie Mager weten dat hier amper sprake is van een bredeschool. ,,Samen Onderweg en De Cirkel moeten nu zonder nog meer vertragingen hun nieuwe school krijgen. Gymzaal en kinderopvang zijn belangrijk, maar prioriteit is nu dat de nieuwbouw er komt. Het predicaat ‘bredeschool’ voert te ver, dit wordt zeker geen tweede Gildenplein.”

Marjo Molengraaf (CU) prees de inzet van beide scholen en sprak over sobere, maar doelmatige nieuwbouw. ,,Een gymlokaal is hier gewoon nodig.” De CU/SGP – fractie steunde daarom alleen de motie van D66.

Attie Mager wilde graag van het college weten op wat voor termijn het nieuwe schoolgebouw gerealiseerd zal zijn. Een duidelijk antwoord bleef uit. Bij de behandeling van de bezuinigingen krijgt de gemeenteraad een aantal keuzemogelijkheden gepresenteerd.

advertentie
advertentie