Bouwplan Sparta gaat door

26 oktober 2010 om 00:00 Voorpagina

GORINCHEM - De Raad van State heeft de bezwaren van onder andere belangenvereniging Haarwijk-Zuid tegen nieuwbouw bij Sparta en Athene ongegrond verklaard. Dat betekent dat de zeventig appartementen van bouwplan ‘De Slinger’ hier gebouwd kunnen worden. Maar deze hoogste bestuursrechtbank heeft een rode streep gehaald door de bouwplannen voor vier huizen in de tuin van Den Breejen.

Geen villa’s in tuin van Den Breejen

Gemeentewoordvoerster Manon Ensink kan nog niet aangeven wanneer de bouw op Sparta en Athene, waar voorheen het gymnasium stond, start. ,,Er is al een bouwvergunning afgegeven, maar er loopt nog een procedure van één bezwaar. Dat wachten we nog af.”

De zeventig appartementen worden gebouwd in drie blokken, die als een slinger door de parkachtige omgeving worden gesitueerd. Aan de kant van de Banneweg is het complex 21 meter hoog, aflopend richting Lindelaantje. De gemeenteraad moet van de Raad van State wel duidelijker aangeven welk peil wordt gehanteerd voor wat betreft de totale hoogte van het complex.

Woningbouwcorporatie Poort6 heeft de bewoners van het seniorencomplex aan het Orakellaantje beloofd dat zij als eerste naar de nieuwbouw mogen verhuizen.

De bouw van vier huizen in de tuin van Den Breejen is door de Raad van State van tafel geveegd. Er is geen bodemonderzoek geweest, maar misschien nog belangrijker; zowel landhuis ‘t Zonnehuis als de tuin en het bijbehorende hek zijn als ensemble rijksmonument en worden als stilistische eenheid gezien. Bovendien kan een gemeente nieuwe bewoners niet dwingen om heggen aan te leggen en te onderhouden.

advertentie
advertentie