Tuinmuur bezwijkt onder druk oude plataan

3 januari 2011 om 00:00 Nieuws

'Kapvergunning had dit kunnen voorkomen'

GORINCHEM - Hij had de gemeente Gorinchem er drie jaar geleden al voor gewaarschuwd, maar nu is dan toch gebeurd waar hij al die tijd zo bang voor was. De muur om de tuin van zijn huis is bezweken onder de druk van de oude, maar vooral ook loodzware, plataan. ,,Als de gemeente mij gewoon die kapvergunning had verleend had dit alles niet gebeurd,” verzucht de Gorcumse architect Hans de Bie kijkend naar zijn zwaar beschadigde tuinmuur aan de Altenawal in Gorinchem.

Door Mirjam de Swart

,,Ik begrijp er helemaal niks van. Drie jaar lang ben ik al bezig met het verkrijgen van een kapvergunning. Ik krijg maar geen toestemming terwijl iedereen toch kan zien dat het muurtje niet bestand is tegen de zware druk van die boom. Dat het een keer fout moest gaan had iedereen op zijn klompen aan kunnen voelen.” Waarom de gemeente hem niet de zo gewilde kapvergunning verleent weet De Bie niet. ,,Ze hebben met nooit echt een duidelijke verklaring gegeven. Ik heb wel een vermoeden, maar echt hard maken kan ik die niet.”

De Bie legt uit dat hij, nog voordat Rivas en Hurks grote plannen hadden voor het naastgelegen Nieuwe Gasthuis aan het Nonnenveld (Zevende bastion), al bezig was met het ontwerpen van een appartementencomplex dat moet komen waar nu zijn woning nog staat. ,,Ik heb het gevoel dat de gemeente mij dit mooie plan niet gunt. Ook hier loop ik steeds tegen muren aan. Ik krijg maar niet de vergunningen die ik nodig heb om te beginnen terwijl de welstandscommissie mijn plannen volledig goedgekeurd heeft. Ik sta in de startblokken, maar zonder vergunningen kan ik niks.”

,,Ooit heeft de gemeente mij wel eens gevraagd of ik niet liever aansloot bij de plannen die Hurks en Rivas aan het ontwikkelen waren, maar dat wil ik niet. Ik heb mijn eigen plan en dat wil ik zo houden. Ik heb het gevoel dat dat ze niet zint. Dat ze me daarom dwarszitten. Met die bouwvergunningen, maar nu ook weer met deze kapvergunning.”

Terwijl De Bie het hele verhaal uit de doeken doet ligt het puin van zijn muur als stille getuige over het wandelpad dat wandelaars de stadswal op leidt. ,,het is toch niet te geloven. Ik laat de gemeente weten dat mijn muur op instorten staat vanwege de druk van die boom. En wat doet de gemeente? Die plaatsen geen waarschuwingsbord. Nee in tegendeel. Er wordt er bord met de aanduiding wandelpad geplaatst zodat het wandelend publiek juist extra naar deze gevaarlijke plek wordt toegetrokken.”

Wat er nu gaat gebeuren weet De Bie nog niet. ,,In no time had ik iemand van bouwtoezicht aan de lijn die mij sommeerde de troep zo snel mogelijk op te ruimen. Maar dat doe ik niet. De gemeente heeft gefaald en is verantwoordelijk voor deze puinhoop. Ik ga hen dan ook zeker aansprakelijk stellen. Ik had het liever anders gezien. Ik kan mijn tijd wel beter gebruiken.”

,,Er is inderdaad een aanvraag voor een kapvergunning binnengekomen bij ons. In 2009 is in overleg met de heer De Bie echter besloten dat de beslissing over het wel of niet verkrijgen van de kapvergunning zou worden verdaagd. Dit omdat we nog geen goed beeld hadden van de bouwplannen die de heer De Bie heeft en wat de gevolgen kunnen zijn voor de bomen,” legt Sylvia Suvaal, woordvoerster van de gemeente uit. .

,,De kapvergunning is niet zondermeer verleend, omdat het hier om een monumentale boom gaat in een beschermd stadsgezicht. Wel is er een ambtenaar van de gemeente wezen kijken en heeft de heer De Bie ook advies gegeven over het verstevigen van de muur. He vervelend het ook is, het is nu aan de heer De Bie ,”aldus de zegsvrouwe.

advertentie
advertentie