Jubilerend OSCG bruist nu al 35 jaar

11 januari 2011 om 00:00 Sport

GORINCHEM - Met de luide knal van een openspringend reddingsvlot ging vrijdagavond het jubileumjaar van de Gorcumse duikvereniging OSCG in het Caribabad van start. De 35 jaar jonge vereniging bruist van de activiteiten en biedt een breed scala aan duikopleidingen. Sinds drie jaar hebben de Gorcumse onderwatersporters ook een jeugdafdeling. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen voor hun veertiende in het bezit komen van een duikdiploma, waarmee ze samen met hun ouders of een buddy tot zes meter diepte mogen duiken. Ook mensen met een Padi duikbrevet zijn van harte welkom om hun duikervaringen op peil te houden.

Duikclub viert jubileum met tal van activiteiten

Door Gerard Droog

Met een luide knal sprong vrijdagavond negen uur het reddingsvlot van het cruiseschip Nassau open in het Caribabad. Het gevaarte biedt plaats aan 16 passagiers en heeft voor dagen voedsel, drinken en medicijnen aan boord. De knal symboliseerde de aftrap van het jubileumjaar van de Gorcumse duikvereniging OSCG. Op 7 mei bestaat de Onderwater Sport Club Gorinchem exact 35 jaar en dat moet gevierd worden.

Het is druk in ‘t Zwuik, het clubgebouw van de duikvereniging dat samen met de waterpoloërs van PCG wordt gedeeld. Het nieuwe seizoen is vrijdag weer van start gegaan met de traditionele familiedag. Leden en hun familie zijn met duikuitrusting of snorkel aanwezig voor de eerste duik van het jaar, maar vooral voor de gezelligheid en het uitwisselen van de meest recente duikervaringen. Volgens bestuursleden Geert van der Velde, Adriaan van den Dool en André van der Velden is dat juist een van de sterke punten van OSCG: ,,Kijk, de saamhorigheid en gezelligheid gaan bij ons hand in hand met de duiksport. Lid zijn van een duikvereniging houdt in dat je te allen tijde met een maatje, in duiktermen buddy genoemd, kan gaan duiken en met elkaar de mooiste duiklocaties deelt. Beter kan het gezamenlijk aspect binnen onze vereniging niet tot uitdrukking worden gebracht”, meent Geert van der Velde.

Veel mensen halen hun duikbrevet in het buitenland tijdens vakantie. Het gaat dan vrijwel altijd om een commercieel Padi brevet. ,,Niets mis mee hoor, maar je telt er wel de hoofdprijs voor neer, terwijl het zoveel makkelijker en goedkoper is om thuis naast de deur je brevet te halen”, benadrukt Adriaan van den Dool. ,,Het cursusjaar begint bij ons in september en dan kun je al in april je duikbrevet halen, inclusief je theorie en buitenwaterduiken. Met dat zogenaamde één ster brevet mag je met buddy tot 20 meter duiken in niet stromend buitenwater. Als mensen verder willen, kunnen ook de brevetten tot en met vier sterren bij ons behaald worden. Met twee sterren kun je bijvoorbeeld al tot 30 meter diep duiken in stromend water, maar kun je ook nachtduiken maken.”

Sinds drie jaar heeft OSCG een jeugdafdeling voor kinderen van 10 tot 14 jaar met de naam ScubaDoe. Van den Dool: ,,Onze jeugd kan opgaan voor hun snorkeldiploma en daarna voor een persluchtdiploma. Na het behalen van deze diploma’s mogen ze samen met vader of moeder tot zes meter duiken met een maximum van één duik per dag.”

,,Voordeel van het lid zijn van een duikvereniging is dat je ook voor of na je vakanties je duikvaardigheden op peil kan houden. Dat geldt ook voor mensen die beschikken over een Padi brevet. Ook zij kunnen zich aansluiten bij OSCG. Alle leden beschikken over de ledenlijst zodat zij elkaar altijd kunnen bellen om samen te duiken. Dat kan in bijvoorbeeld in de Oosterschelde, maar ook zie je vaak dat er groepjes samen afspreken om in Egypte of Curaçao te gaan duiken”, aldus André van der Velden. ,,Het maakt eigenlijk weinig uit waar je duikt. Overal is het leven onder water prachtig, ook in eigen land. Wat te denken van haaien en bruinvissen en prachtig koraal dat niet alleen in tropische wateren, maar ook in Nederlands water is te vinden. Al onze duiklocaties worden vooraf op veiligheid gekeurd (check the stek) door de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), zodat wij altijd weten wat ons op een bepaalde plek te wachten staat.”

De duikvereniging organiseert diverse excursies, zoals wrakduiken in Schotland en andere binnen- en buitenlandse trips. De duiksport in Nederland is zowel geschikt voor valide mensen als mensen met een lichamelijke handicap. Alle informatie, contactgegevens en de mogelijkheid voor een gratis proefles zijn te vinden op: www.oscg.nl.

advertentie
advertentie