Ezelin Neeltje 'gered' dankzij zegeltjes van AH

15 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Ook dierenasiel krijgt flinke cheque

GORINCHEM - Kinderen voor Kinderen zong ooit een kerstlied waarin een jongetje beteutert verklaart dat hij ‘slechts’ de ezel mocht zijn. Maar in dit kerstverhaal, met een staartje, speelt een ezel juist de hoofdrol en is het helemaal niet zo erg om de ezel te zijn.

Door Mirjam de Swart

Ezelin Neeltje staat onverstoorbaar in de stal van de Gorcumse kinderboerderij van het hooi te genieten. Haar bolle buik schudt zachtjes heen en weer. Over een maand of twee is de Kinderboerderij in Gorinchem een klein ezeltje rijker. Wie zo naar de wit met zwart gevlekte ezelin kijkt, vermoedt niks van het verhaal dat zij met zich meedraagt. Alleen het litteken op haar kaak is een kleine aanwijzing.

,,Afgelopen jaar werd bij Neeltje een goedaardig gezwel ontdekt in haar kaak. Het bleek om een gezwel te gaan dat zeer snel groeit. Maar het probleem was…Neeltje was ook zwanger en een operatie werd eigenlijk niet aanbevolen,” legt Hanke Clements van de kinderboerderij uit. ,,Eerst dachten we: ‘we zingen het uit tot na de bevalling in maart’, maar het gezwel begon zo snel te groeien dat dat eigenlijk geen optie meer was vond ook de dierenarts.”

De zwangerschap van de ezelin was niet het enige probleem waar Hanke tegenaan stuitte. ,,Zo’n operatie kost een hoop geld zeker voor een stichting. De actie van Albert Heijn, waar mensen voor een goed doel konden sparen, kwam voor ons dus echt op het juiste moment. “

Direct werd actie ondernomen en de Kinderboerderij eindigde dan ook snel bij een van de tien goede doelen waarvoor gespaard kon worden. ,,Maar in het begin liep het helemaal niet zo goed. Er kwamen nauwelijks zegeltjes en kaarten binnen voor ons.” Dat viel de zussen Erna en Antina ook op en zij doneerden toen 1500 euro aan de kinderboerderij. ,,Die ezel moest gewoon geopereerd worden. Als het te lang zou duren was het misschien wel te laat.”

,,Ik had nooit gedacht dat ik geld over zou houden aan Neeltje,” lacht Hanke. Want kort na de gift van Erna en Antine begon de Albert Heijn-actie ook te lopen. Afgelopen woensdag overhandigde bedrijfsleider Erik Westerbeek een cheque van 2040 euro aan de Kinderboerderij. ,,Nu hebben we ruim genoeg geld om de operatie van te betalen en hebben we ook nog geld voor andere dingen. We willen dolgraag een stel nieuwe maar wat duurdere konijnen aanschaffen en eigenlijk is de trailer ook aan vervanging toe. De rest van het geld komt op de rekening van ‘Vrienden van de kinderboerderij’. Nu hebben we een flinke buffer voor onverwachtse uitgaven. We zijn hartstikke blij met deze actie van Albert Heijn want daardoor is het balletje gaan rollen.”

Ook bij het dierenasiel werd een klein feestje gevierd dankzij de zegeltjesactie van Albert Heijn in het Piazza Center. Zij mochten een cheque van 3040 euro in ontvangst nemen. ,,Ongelooflijk dat de mensen zo gul zijn geweest. We vonden het initiatief van Albert Heijn ook zo ontzettend leuk.” Cora Rikkelman van het asiel heeft al een goede bestemming voor een deel van het geld: ,,We willen een extra kattentuin aan gaan leggen.”

In totaal vielen er 10 doelen in de ‘prijzen’. Het asiel en de kinderboerderij waren de grote winnaars. Gevolgd door GKV die ruim 1000 euro ophaalde dankzij de AH-actie. ,,Dit was toch echt wel de top drie,” lacht Erik Westerbeek van Albert Heijn. Ook hij maakte zich de eerste weken wel zorgen over de actie. ,,Het liep de eerst voor geen meter.” Maar achteraf bleken deze zorgen dus niet nodig.

advertentie
advertentie