Close finish in Hoornaar

23 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Lindsay van Marrewijk breekt wedstrijdrecord

HOORNAAR – Zelden had een wedstrijd uit het Univé Grote Rivieren Loopcircuit zo’n boeiende ontknoping als de 22ste editie van de Dirk IV loop. Kilometerslang was een groep van tien lopers bij elkaar gebleven, zonder dat te voorspellen was wie er zou winnen. Pas op de streep werd de strijd beslist. Wilfred Verhagen van Clytoneus uit Woerden perste zich met een laatste krachtsinspanning nipt langs Mike Barsayan uit ‘s-Gravenzande.

Vier kilometer voor de finish hadden de twee Ronald Bassa, (Prins Hendrik, Vught) en Nederlands studentenkampioen 10 km Maarten van Zeggeren (Passaat) van zich afgeschud. Laatstgenoemde atleet brak daarmee met de traditie van de laatste vier jaar, toen steeds een clubgenoot in Hoornaar won. Vorig jaar was dat de in Zuid-Afrika bivakkerende Roy Hoornweg, wiens wedstrijdrecord van 30.35 onaangetast bleef.

Hoe anders was dat bij de dames. Daar liep een pas van een blessure herstelde Lindsay van Marrewijk het uit 2007 stammende wedstrijdrecord van Ruth van de Meijden uit de boeken. Van Marrewijk won met grote overmacht van Petra Sloots en Rianne Kremers. Het leverde de loopster van Haag Atletiek een bonus op van € 50,-.

Met een sterk lopersveld en een recordaantal van 370 deelnemers was de organisatie dik tevreden. Theo Schermers maakte zich echter wel ongerust over de uitslag: ,,Met het blote oog was het nauwelijks waar te nemen wie er winnaar was. Gelukkig was er een fotograaf, die vanaf de laatste bocht schermpje voor schermpje het verloop had vastgelegd. Verhagen had een fractie eerder met zijn borst de finishlijn gepasseerd. “

Barsayan was lichtelijk teleurgesteld, dat hem de overwinning net was ontglipt. ,,Maar de jury beslist, en ik moet voortaan beter in de gaten houden wat er achter me gebeurt. Respect voor de winnaar”, zo nam hij zijn verlies sportief op. Die winnaar stond na afloop op het podium te glunderen van oor tot oor. Verhagen, van wie het verhaal gaat, dat hij altijd met zijn hond traint, blikte met voldoening terug op zijn gewonnen race: ,,Er stond veel wind. Niettemin haalde ik bijna een minuut van mijn pr af. Op het laatste stukje gaf ik extra gas. Ik dacht: ik probeer het gewoon.”

De wedstrijd in Hoornaar was de eerste in een serie van acht. De ‘Loop naar de Pomp’, die later dit jaar in Noordeloos zal worden gehouden, is een nieuwe loot aan de stam. Vermeldenswaard is voorts dat de fokstier Dirk IV, de naamgever van de wedstrijd precies een eeuw geleden tot de grootse daden kwam, die hem in Hoornaar een standbeeld opleverde, en tot ver buiten Hoornaar tot de (voornamelijk vrouwelijke) verbeelding spreekt.

advertentie
advertentie