Ingezonden: 'Geluidsoverlast door windmolens'

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Met verbazing las ik in de krant over de plannen voor windmolens op Gorinchem-Noord. Nu windmolens op andere locaties in de regio waarschijnlijk niet geplaatst mogen worden vanwege Het Groene Hart, lijkt de keus op Gorinchem-Noord te vallen. Ik ben echter van mening dat wij hier als bewoners fors bezwaar tegen zouden moeten maken.

Er is namelijk aangetoond dat windmolens tot een afstand van ongeveer 2 kilometer grote overlast geven. Naast overlast door landschapvervuiling, lichtschittering door reflectie van de wieken en overlast door slagschaduw (stroboscopisch lichteffect door het draaien van de wieken), is er bij windmolens sprake van geluidsoverlast. Het meeste geluid is afkomstig van de wieken. Deze veroorzaken een soort zoevend geluid dat tot op grote afstand hoorbaar is. Onderzoek heeft aangetoond dat dit geluid ’s nachts in sterkte toeneemt en tot een afstand van wel 2 kilometer als zeer hinderlijk ervaren wordt.

Volgens onderzoek vanuit de Universiteit van Groningen (zie: http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2006/persberichten/047_06) “... is het hinderlijke van het geluid dat je het constant hoort en dat het fluctueert. Omwonenden van windparken vergelijken het met een eindeloze trein, de  branding of een opstijgende 747. Het lijkt ook op het geluid van de bassen die je hoort als je buurjongen zijn muziek te hard heeft staan. Overdag is het geluid minder goed te horen omdat het dan opgaat in de achtergrondgeluiden van het verkeer en ruisende bomen. Er zijn dan ook geen fluctuaties. Dat mensen dit als zo hinderlijk ervaren komt waarschijnlijk doordat het geluid qua toonhoogte en variatie overeenkomt met spraak. Ons gehoor is daar extra gevoelig voor.”

Bovendien is de te verwachten overlast ’s nachts groter dan overdag. Volgens eerder genoemd onderzoek blijkt: “… dat het 's nachts aan de grond windstil kan zijn, terwijl het op grotere hoogte wel waait. Overdag is dat niet het geval. Hierdoor draaien moderne, hoge windturbines 's nachts vaak harder dan overdag en maken ze ook meer geluid. Exploitanten hebben dit lang ontkend of gebagatelliseerd. Onderzoeker van den Berg: “Zij baseren hun te verwachten productiecijfers op de gemiddelde windsnelheid op een hoogte van tien meter door het hele jaar heen. Maar windmolens zijn tegenwoordig veel hoger: soms wel tachtig meter. Op die hoogte kan het stevig waaien, terwijl het op de grond bladstil is.”

De molens die hier gepland zijn, zouden zelfs 120 meter hoog worden. Dit alles betekent dus in de praktijk dat, wanneer de huidige plannen voor 3 windmolens in Gorinchem-Noord doorgaan, een groot deel van Gorinchem-West, zeker de Haarwijk, last zal krijgen van ernstige geluidsoverlast! Ik kan me niet voorstellen dat de inwoners van Gorinchem dit acceptabel vinden.

Verder vraag ik me af hoe de gemeente de huidige plannen voor een AZC op Gorinchem-Noord kan verenigen met de plannen voor de windmolens. Is het menselijk om deze kwetsbare groep te huisvesten op een afstand van 500 meter van 3 windmolens?

Ik wil de gemeente Gorinchem van harte oproepen om andere mogelijkheden voor milieuvriendelijke energie te onderzoeken. Waarom bijvoorbeeld niet kiezen voor zonnepanelen op de nieuw te bouwen bedrijven op Gorinchem-Noord? Ik ben ervan overtuigd dat dit voor het woon- en leefgenot van een heleboel Gorcumers een stuk aantrekkelijker is!

Zie overigens ook www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609333002.html

M. Bom, Gorinchem

advertentie
advertentie