JIP voor jongeren die steun vragen

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,In gesprekken met jongeren over wat we kunnen doen in de wijk om de jeugd te bereiken en indien nodig te helpen, kwam al snel naar voren dat zij een plek missen waar zij één-op-één vragen kunnen stellen, in een sfeer van privacy. Dan praat je eigenlijk over een Jongeren Informatie Punt (JIP). Dat was er nog niet in Gorinchem.”

Jongerenmedewerkster Paulien Passe van stichting Arkelstad voert als laatste het woord bij de opening van het JIP in de Haarhorst. In de ontwikkeling van het Centrum voor Jeugd en Gezin, die in bredescholen gevestigd worden, is voor de doelgroep jongeren van 12 tot en met 18 jaar gekozen voor een website en een outreachende functie van deze medewerkers op scholen. Maar een fysieke plek is er dan niet. Paulien Passe vindt het logisch om een dergelijke voorziening te treffen op een locatie waar jongeren vrijblijvend kunnen binnenlopen. Dat kan zijn op scholen, maar dus ook in buurthuizen, zeker als die betreffende jongeren niet meer naar school gaan.

In de Haarhorst kunnen zij dus voortaan terecht voor vragen of gesprekken. Het JIP staat niet op zichzelf, maar vormt één van de frontoffices van het Centrum voor Jeugd en Gezin. De gemeente wil voor deze voorziening een bedrag van maximaal 15.000 euro uittrekken voor het jaar 2011. JIP moet zich wel bewijzen. Er wordt achteraf naar prestatie afgerekend. Uitgangspunt is dat honderd verwijzingen moeten worden gehaald, anders gaat de subsidie naar rato omlaag.

Wethouder Jack Oostrum kwam namens de gemeente en legde uit dat jongeren dezelfde kansen moeten krijgen, maar dat de praktijk soms anders is. ,,Je hebt veel zelf in de hand, maar soms lukt het niet en heb je hulp nodig. Dan kan je bij JIP aan de bel trekken. Via de website kunnen jongeren zelf ook al veel aan de weet komen, maar hier is nu een fysieke plek waar zij met vragen of problemen terecht kunnen.”

Tijdens de bijeenkomst in de Haarhorst sprak ook de nieuwe directeur van stichting Arkelstad Johan van der Sloot. ,,We zijn blij met het JIP. Het kan net die schakel zijn tussen terugkomen in de maatschappij en meedoen of niet. Dit is één van de middelen.”

Wethouder Jack Oostrum verrichtte vervolgens de officiële opening door samen met twee Nederlands Marokkaanse jongens, Azdin Sellami en Jafaar el Haddioui, een handafdruk in gips te zetten. Azdin en Jafaar werken als vrijwilligers samen in het straatcoachteam met jongerenwerker Taoufik Ameziane van stichting Arkelstad. Zij doen dagelijks hun ronden door de wijk en houden goed in de gaten of alles rustig blijft.

advertentie
advertentie