Aart Roza

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Met ontsteltenis hebben wij op de redactie van De Stad Gorinchem kennis genomen van het bericht over het onverwachte en plotselinge overlijden van onze medewerker Aart Roza. Onze eerste gedachten gaan uit naar Aarts familie; zijn vrouw Jenny, dochter Els en moeder, mevrouw Roza- van Aalst. Wij wensen hen alle kracht en sterkte om de komende moeilijke tijd door te gaan.

Maar we denken ook aan Aarts overleden dochter Marianne, die tijdens een afschuwelijk schietincident bij het toenmalige café Bacchus aan de Kerksteeg zo ruw van het leven werd beroofd. De schrijnende littekens van deze gebeurtenis zijn bij de familie Roza dagelijks voelbaar. Aart sprak altijd even over Marianne. Onlangs nog, over hoe oud zij nu zou zijn, over wat ze zou kunnen zijn geworden met haar talenten.

Maar dan hervatte Aart weer waarover hij belde. Altijd muziek. Aart Roza is eigenlijk helemaal niet weg te denken uit de Gorcumse muziekscene en daarbuiten. Hij heeft in zijn leven zo veel initiatieven genomen om jonge mensen te helpen, en vaak letterlijk een podium te bieden en anderen kennis te laten maken met muziek. Samen met zijn vrienden; Piet Vogel (vijftien (!) jaar Rockslag bij Gorinchem) Roel de Man (Het Muziekproject in de Haarhorst) en zijn jeugdvriend Frans Swaters.

Aart vertelde altijd honderd uit over de Eelco Gellingband, Ron Krop en de vele andere musici met wie hij zo veel gewerkt heeft. Wij noemden Aart wel eens een ‘wandelende encyclopedie’, want zijn kennis over de muziek uit zijn tijd was onuitputtelijk. Noem een naam van een band, of een musicus en Aart ratelde zo op wat voor soort muziek dat was, welke concerten belangrijk waren, de jaartallen er bij enzovoort. En altijd accuraat tot in de puntjes.

Aart Roza is jaren manager geweest van bands. Als er dan weer een cd uitkwam, belde hij op om ‘een stukje in de krant te regelen’. Hij wist als geen ander hoe dat werkt. Onlangs ben ik bij hem op bezoek geweest om even bij te praten, over het Hippiefestival, het Bluesfestival in Leerdam en of hij nog meer in de pen had. Voor de bank in de woonkamer lag de hond aan zijn voeten te slapen. ,,Die wordt niet wakker, want hij hoort niks meer,” lachte Aart. Voor de wand staan een tv en een enorme verzameling elpees van vroeger. Daarboven een imposante collectie boeken over de muziek uit zijn tijd. Een enorme schat aan informatie, Aarts leven.

Aart Roza heeft de Gorcumse muziekwereld jarenlang bekendheid gegeven met onder andere zijn artikelen in deze krant, toen nog Kompas Actief. Maar ook later schreef hij regelmatig voor De Stad Gorinchem. Over het Hippiefestival, de Blues in Leerdam of als er weer een nieuwe cd uitkwam. De Gorcumse muziekwereld zal Aart missen als geen ander en wij missen Aart in dankbaarheid, om zijn bijdragen aan de krant, maar vooral om de mooie verhalen over allerlei musici en alle andere fijne gesprekken.

Everdien Hamann, redactie De Stad Gorinchem.

advertentie
advertentie