Een goed gebit houdt hond en kat gezond

28 februari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Een licht en ruim pand aan de Grote Haarsekade 121 biedt plaats aan het Dierenziekenhuis Gorinchem dat deel uitmaakt van de Dierenzorggroep Lek en Linge. Dierenarts Vivian van Essen en dierenartsassistente Monique van der Vos vormen samen het 'tandenteam'. ,,We vinden een optimale zorg voor het gebit van zowel honden als katten heel erg belangrijk," aldus de dames. ,,Als de kiezen en/of tanden niet in goede staat zijn kan dat grote invloed hebben op de gezondheid van het dier."

Door Ria Scholten

Vivian van Essen is vanaf augustus als dierenarts verbonden aan het dierenziekenhuis. Monique van der Vos is voor veel 'patiënten' een vertrouwd gezicht, want zij werkt al twaalf en een half jaar in de praktijk. ,,Ik ben algemeen bevoegd dierenarts met een bijzondere interesse in tandheelkunde. Het is prettig dat ik die interesse kan delen met Monique," vertelt Vivian. ,,Pijnklachten hebben invloed op het gedrag, het eten en drinken en op het gevoel van welzijn van dieren. Het feit dat een hond of kat eet hoeft niet in te houden dat hij geen pijn heeft. Het innemen van voedsel is namelijk één van de oerinstincten van het dier waarmee het alleen stopt als het écht niet meer mogelijk is."

We krijgen een korte rondleiding door de kliniek en ontmoeten in de kattenafdeling een mooie cyperse kater. ,,Hij heeft gisteren een gebitsbehandeling gehad en was daarna niet zo goed gehumeurd," lacht de dierenarts. Ze opent het hok en meteen blijkt dat de barometer vandaag op goed weer staat, want er wordt naar hartenlust geknord en gekroeld. Vagebond mag naar huis en wordt straks door zijn baasje opgehaald.

,,Als dieren voor de jaarlijkse enting komen kijken we uiteraard ook naar de staat van het gebit,", vertelt ze. ,,Klachten vinden vaak hun oorzaak in tandplak die overgaat in tandsteen. Als het gebit erg slecht of vies is adviseren we een grondige gebitsreiniging. De behandeling wordt onder narcose uitgevoerd. Kiezen en tanden die in een te slechte staat zijn worden verwijderd. Het dier kan als het genezingsproces voltooid is gewoon weer brokken eten want de vrijgekomen ruimte in de kaak wordt al snel opgevuld door hard bindweefsel."

,,Na de sanering blijft de patiënt bij ons onder controle. Samen met de eigenaren kijk ik welk vorm van gebitsonderhoud voor hun kat of hond het beste is," vertelt Monique. ,,Er zijn verschillende mogelijkheden zoals aangepast voer, het gebruik van mondwater, vingertandenborstels en kauwstrips. Een andere goede optie is poetsen, maar zeker katten stellen dit niet altijd op prijs. Als het wél lukt vinden we dat heel knap. Bij honden gaat het gezegde 'jong geleerd, oud gedaan' zeker op. Als je vanaf jonge leeftijd poetst kun je veel problemen voorkomen."

Eigenaren kunnen bij het Dierenziekenhuis Gorinchem zowel voor hun hond als kat een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole. Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur via telefoonnummer 0183-624637.

Zie ook de website: www.dierenzorggroep.nl.

Foto-onderschrift:

De kater kan dankzij Vivian (rechts) en Monique weer genieten van zijn harde brokjes.

advertentie
advertentie