'We tolereren hier geen jointjes'

21 maart 2011 om 00:00 Nieuws

De Noordhoek vraagt inzet drugshonden

GORINCHEM - De 150 scholieren van de christelijke praktijkschool De Noordhoek aan de Hoefslag werden vorige week plotseling verrast door een bezoek van de politie met twee drugshonden voor een algehele controle op drugs en eventueel wapens. Er werd niets gevonden.

,,We hebben hier leuke jongeren, die moeite hebben met leren, maar die net als alle andere scholieren het hoofd moeten bieden aan verleidingen zoals drugs en blowen. 'Hoe is het om een jointje te roken?' In Nederland lijkt het allemaal heel geaccepteerd, maar wij tolereren hier absoluut geen drugs, ook geen softdrugs, want die zijn ook schadelijk,'' aldus rector Cees Nugteren.

De controle in samenwerking met politie vond plaats met toestemming van de ouders. Spannend was het ook voor de leerlingen. De kluisjes werden geopend en nagekeken en de drugshonden snuffelden alles enthousiast af, ook enkele leerlingen. De politie spreekt van een geslaagde actie, die zorgvuldig werd uitgevoerd.

,,We komen in de regio regelmatig op middelbare scholen. Meestal omdat ouders, docenten of medeleerlingen vermoedens hebben. Maar dit keer was wel uniek omdat we twee drugshonden met hun begeleiders mee hadden, die ook op personen snuffelden,'' aldus woordvoerster Wilma Noordergraaf. ,,We hebben gelukkig helemaal niets kunnen vinden. En zo'n controle heeft ook een preventieve werking.''

De Noordhoek heeft zelf het initiatief genomen voor deze actie en kiest ook voor een open communicatie hierover. De ouders hebben direct een brief van de school ontvangen en ook de lokale media zijn geïnformeerd. De controle past volgens Cees Nugteren binnen het beleid van de school waarin veiligheid en zorg voor de leerlingen centraal staan. Frequent worden leerlingen gecontroleerd of ze in hun tas, kleding of kluisje spullen hebben die op school verboden zijn. Dit beleid is onder andere verwoord in de schoolgids en met hun handtekening hebben ouders vooraf toestemming gegeven.

,,Iedere school voor voortgezet onderwijs heeft hiermee te maken,'' legt Nugteren uit. ,,Het gaat bij ons om het hele palet van maatregelen. Ook onze jeugd wordt wel eens geconfronteerd met drugs. Als leerlingen jointjes hebben wacht hen altijd een schorsing en overleg met ouders. Soms adviseren wij ouders naar een hulporganisatie te gaan, maar dat is uiteraard het domein van de ouders om daar voor te kiezen. Het enige dat wij kunnen is controleren of er op school niets gebruikt wordt, want dat tolereren we absoluut niet.''

advertentie
advertentie