Gemeente verliest BTW-zaak

7 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch heeft uitgesproken dat de CV Lingebrug (gemeente Gorinchem) alsnog BTW moet voldoen over de bouw van de Lingebrug, de brandweerkazerne en wegen. De gemeente zal 1.5 miljoen moeten terugstorten; in 2010 is al een bedrag van 6 ton gereserveerd. De overige kosten worden over een groot aantal jaren uitgesmeerd. Bij de programmabegrotingen is hier rekening mee gehouden bij de algemene reserve.

Na een jarenlange procedure is nu uitspraak gedaan in het BTW-geschil tussen CV Lingebrug en de Belastingdienst. Het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch heeft de Belastingdienst in het gelijk gesteld. Zij concludeert, dat de CV Lingebrug niet als BTW-ondernemer heeft gehandeld bij het realiseren van infrastructuur en vastgoed (wegen, Lingebrug, brandweerkazerne) vanaf 1995. Als gevolg hiervan is ten onrechte BTW teruggevorderd. Deze vordering zal op de gemeente Gorinchem - als enige commanditaire vennoot van de CV - worden verhaald.

In theorie bestaat nog de mogelijkheid om de zaak bij de Hoge Raad voort te zetten (cassatieprocedure), maar dit wordt niet geadviseerd door fiscaal adviseur B. van Zadelhoff. Financieel betekent dit, dat in 2010 een extra last genomen moet worden, dat nog in het Programmaverslag 2010 tot uiting zal worden gebracht. Bij de eerste Turap 2011 zullen de meerjarige consequenties vanaf 2011 in beeld worden gebracht.

advertentie
advertentie