Actie Amnesty International

26 april 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Amnesty Gorinchem houdt op zaterdag 7 mei tijdens een Open Havendag een handtekeningenactie voor Kartam Joga. Kartam Joga zet zich sinds 2005 in tegen mensenrechtenschendingen van de inheemse Adivasi-bevolking in de Indiase staat Chhattisgarh. Samen met dorpsbewoners documenteerde hij meer dan 500 moorden, gevallen van seksuele mishandeling, verkrachting en de huisuitzettingen van Adivasi uit 644 nederzettingen.

Kartam Joga is lid van de Indiase Communistische Partij en werkt voor de lokale overheid in Chhattisgarh. Hij begon zijn werk nadat de paramilitaire groepering Salwa Judum, die vermoedelijk banden met de overheid had, een Adivasi-dorp aanviel.

In 2007 diende Kartam Joga met twee Adivasi-leiders een petitie in bij het Hooggerechtshof om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in de regio. Kartam Joga werd op 14 september 2010 gearresteerd. Hij zou samenwerken met Maoïstische opstandelingen en hebben meegewerkt aan verschillende aanslagen. Amnesty International is van mening dat de aanklacht politiek gemotiveerd is en beschouwt Kartam Joga als een gewetensgevangene. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

I

advertentie
advertentie