Ruben Scheurwater wint de 10e Lingewaalloop.

27 juni 2011 om 00:00 Nieuws

HERWIJNEN - Ruben Scheurwater won afgelopen zaterdag de jubileumeditie van de Lingewaalloop in Herwijnen in een prachtig nieuw wedstrijdrecord. Na lange tijd niet in het Univé Grote Rivierencircuit aan de start te zijn verschenen, meldde Scheurwater zich aan de start en maakte er samen met Nabil Karimi een spannende wedstrijd van. Karimi, een week eerder nog winnaar van de Ooievaarsloop, was vooraf strijdlustig. ,,Ik ga er in Herwijnen weer vol voor. Het wedstrijdrecord van 33 minuten, dat ik twee jaar geleden liep, moet uit de boeken''. En Karimi maakte zijn belofte waar. Hij finishte bijna een halve minuut onder zijn oude toptijd, maar Scheurwater ging 8 seconden eerder met de overwinning en de premie van €50, voor verbetering van het record, aan de haal.

De Lingewaalloop bestaat uit drie ronden van elk ruim 3km. Tijdens de eerste doorkomst was er een grote kopgroep met naast Scheurwater en Karimi, Fouad Fertoute, Thijmen Schouten, Bart Wassenberg, Coen de Wit en Wilfred Verhagen. Karimi en Scheurwater liepen in de volgende ronde de kopgroep volledig uit elkaar en kwamen gezamenlijk voor de tweede keer langs de jurywagen. Alleen De Wit kon nog enigszins in het spoor blijven. Tijdens de derde ronde nam Ruben Scheurwater een minimale voorsprong en wist die tot op de finish vast te houden. Zijn eindtijd van 32:23 werd tevens de nieuwe toptijd. Karimi finishte als tweede (32:31), gevolgd door Wassenberg (33:04), De Wit (33:16) en Fertoute (33:29). In totaal eindigden 7 atleten binnen de 34 minuten.

Bij de dames was lokale loopster Heleen van der Meijden de snelste in 40:16. Van der Meijden had de hele wedstrijd een kleine voorsprong op de nummer twee, Rianne Kremers, die uiteindelijk 14 seconden later in 40:30 over de streep kwam. De beide Typhoon-atletes waren hiermee te snel voor de concurrentie bestaande uit Marjolein van de Diepstraten (41:55) en Marleen Zijderlaan (41:55)

Voorafgaand aan de hoofdafstand was er ook nog een 5 kilometer prestatieloop, deze werd gewonnen door Jelmer van der Linden uit Culemborg in 17:58 en Elma Sandee (22:50).

In de diverse klassementen blijft het halverwege het circuit spannend. Bij de mannen senioren verstevigde Nabil Karimi met zijn 12 punten zijn leidende positie en vergrootte zijn voorsprong op Wilfred Verhagen tot 4 punten. Bij de M35 nam Michel Doeser de leiding over en Hafid Chaaby deed hetzelfde in de categorie M45. Gijs van den Hurk, in Herwijnen categoriewinnaar M55, rukte op naar de 2e plaats en heeft nog slechts drie punten achterstand op Jan Prins, die niet meedeed.

Bij de vrouwen senioren lijkt Marjolein van Diepstraten de eindoverwinning nu al niet meer te kunnen ontgaan. Rianne Kremers deed opnieuw goede zaken bij de V35 en heeft nu een voorsprong van 12 punten. Bij de V45 ontbraken de drie leidsters en veranderde niets.

Bij de mannenrecreanten heeft Gerben van der Jagt na vijf wedstrijden een duidelijke voorspong genomen terwijl bij de vrouwenrecreanten de verschillen aan kop erg klein blijven.

Het Univé Grote Rivieren Loopcircuit gaat nu twee maanden op zomerreces. Direct na de vakantie staat de volgende wedstrijd op het programma. De Loop naar de Pomp (10km) is nieuw in het circuit en wordt op 3 september gehouden in Noordeloos. Daarna volgen nog op 8 oktober de Wim Hol Memorial in Papendrecht (10EM) en op 29 oktober de afsluitende Poort6-loop in Gorinchem (10km). Atleten die dit jaar aan minimaal vijf lopen hebben deelgenomen ontvangen bij de laatste loop in oktober een mooie eindherinnering. Meer informatie op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.

Bijschrift foto:

Ruben Scheurwater (55) sprint net voor Nabil Karimi (486) naar de overwinning in de 10e Lingewaalloop. (foto: Runnersfoto.nl)

advertentie
advertentie