Dijk ruim een jaar dicht

27 juni 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Rivierdijk tussen Boven-Hardinxveld en Gorinchem wordt ruim een jaar gesloten voor al het doorgaand verkeer. De dijk wordt gedurende die periode verhoogd, op sommige plekken met vijftig centimeter. Ook wordt het wegdek vervangen. Automobilisten worden omgeleid via de snelweg of de minder bekende route via Giessenburg.

De Rivierdijk tussen Gorinchem en Boven-Hardinxveld is kort na het hoogwater van 1995 versterkt. Dit is gedaan in het kader van de Deltawet grote rivieren, die kort na 1995 van kracht werd. Na de uitvoering van de dijkverbetering in 1996 bleek al snel dat het waterschap na verloop van tijd de dijk opnieuw onder handen zou moeten nemen. Reden: de onverwacht grote beweging in de ondergrond en de dijk, de zogeheten 'zettingen'. Inmiddels is de grond uitgewerkt en zijn volgens het Waterschap geen verdere bijzondere zettingen te verwachten. ,,De dijkverbetering kan nu dus worden afgerond. Na de afronding van de werkzaamheden ligt de Rivierdijk op hoogte en de weg recht", stelt woordvoerder Marius van Herpen van het Waterschap. De dijk wordt met ten minste vijf centimeter verhoogd en op sommige plekken zelfs met vijftig centimeter. Ook wordt de asfaltweg vervangen. Het aantal opritten neemt toe, zodat de dijk 'fietsvriendelijker' wordt. Van Herpen: ,,Als fietsers nu de weg willen oversteken, moeten ze een stuk over de autoweg rijden. Door de toename van de opritten, hoeven ze straks de weg alleen over te steken." Het fietspad wordt tevens verhoogd. De voetgangersweg blijft grotendeels onveranderd. Slechts een aantal trappetjes wordt vervangen door enkele taluds.

Dijk op slot

Consequentie van de werkzaamheden is wel dat de Rivierdijk op slot gaat voor al het doorgaand verkeer. De dijk is nog wel toegankelijk voor bewoners en hulpdiensten. Ook de bedrijven blijven bereikbaar. ,,Het enige nadeel is dat deze weggebruikers mogelijk iets om moeten rijden", zegt Van Herpen. Aan weerszijden van het dijktraject maken borden duidelijk welke huisnummers bereikbaar zijn. In het ongunstigste geval moeten weggebruikers omrijden via Gorinchem of Hardinxveld-Giessendam om een bepaalde woning of bedrijf te bereiken.

Automobilisten die hun geluk willen beproeven en via de dijk naar Gorinchem of Hardinxveld-Giessendam willen sluipen, kunnen van een koude kermis thuis komen. Van Herpen: ,,Op sommige momenten kunnen ze hun doel best bereiken, maar de kans is ook aanwezig dat ze rechtsomkeert moeten maken omdat de dijk op een bepaalde plek dicht is." Overigens is 'sluipen' op de dijk niet strafbaar, stelt Van Herpen. De politie zal niet controleren of het (bestemmings)verkeer wel bij een van de bedrijven of woningen langs het traject moet zijn. De snelweg en het fietspad langs de snelweg zijn de officiele omleidingsroutes voor automobilisten en fietsers. Van Herpen: ,,Ook fietsers kunnen op sommige momenten wel over de dijk naar Gorinchem of Hardinxveld-Giessendam, maar lopen het risico dat ze op sommige stukken moeten afstappen. Ook kan het bouwverkeer op die momenten voor gevaarlijke situaties zorgen. We raden fietsers aan de Parallelweg naast de A15 te gebruiken. Het tijdverlies via deze route is zeer beperkt."

Screenen

De woningen en bedrijven langs de Rivierdijk worden drie keer gescreend door het Waterschap. Zo kan eventuele schade, opgelopen tijdens de werkzaamheden, meteen ontdekt worden. ,,We proberen overlast natuurlijk tot een minimum te beperken, maar helaas kunnen we risico's niet helemaal uitsluiten", zegt Van Herpen. Een onafhankelijk bouwkundig expert onderzoekt het verband tussen de werkzaamheden en de opgelopen schade. Een onafhankelijke commissie stelt vervolgens de eventuele schadevergoeding vast.

De werkzaamheden starten na de bouwvakvakantie en moeten in oktober 2012 afgerond worden. Volgens het Waterschap kan de dijk daarna weer vijftig jaar vooruit.

advertentie
advertentie