Lingewaalse Senioren wandelgroep groot succes

26 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SPIJK - Om vereenzaming van ouderen tegen te gaan en diezelfde groep aan het bewegen te krijgen, zette Ewout van der Kuip begin 2000 een aantal omloopjes uit in de vijf kernen van Lingewaal. De inwoner van Spijk kon niet voorzien dat zijn initiatief zou uitgroeien tot een groot succes. Niet alleen voor senioren, maar ook voor de leeftijdscategorie daaronder. Maandelijks weten 30 tot 40 wandelaars elkaar te vinden en trekken dan de natuur in.

door Gerard Droog

Het is een prachtige woensdagmiddag als een groep van zo'n 30 wandelaars op de Schelluinse Voordijk kruising Lage Giessen vrolijk keuvelend aankomen op de plek waar ze die ochtend om 10.00 uur zijn vertrokken. De 9 kilometer lange tocht bracht het gemêleerde gezelschap via het Gorcums Postpad naar Hoornaar, waarna na een koffiepauze aan de andere zijde van de Giessen terug naar het vertrekpunt werd gelopen.

Het in 2004 door Ewout van der Kuip opgestarte initiatief 'Wandelen met Senioren' mag zich al jaren verheugen op een toename van het aantal deelnemers. Het zijn inmiddels niet alleen senioren, maar ook een grote groep veertigers en vijftigers die de wandelschoenen aantrekken.

Toen de 79-jarige Van der Kuip bijna 20 jaar geleden, na een internationale carrière bij de Koninklijke Shell, met pensioen moest, viel hij naar eigen zeggen in een gat. ,,Ik wilde helemaal niet stoppen,,,laat de Spijkenaar weten, ,,Ik had het nog prima naar mijn zin en zat nog boordevol energie. Na mijn pensionering ben ik me gaan inzetten voor de 'Vereniging behoud Lingelandschap'. Ook werd ik gevraagd om zitting te nemen in de seniorenraad van Lingewaal en werd lid van de ouderenbond ANBO. De seniorenraad werd uiteindelijk de bakermat van onze wandelgroep. Wij wilden in die tijd ouderen meer aan het bewegen krijgen en uit hun isolement halen. Vereenzaming is voor veel ouderen een groot probleem. Ik kwam met het voorstel om in alle vijf de Lingewaalse kernen een korte omloop uit te zetten. Onder leiding van oud wethouder Frans de Bruijn zijn we daar toen met een werkgroep mee aan de slag gegaan."

Van der Kuip vervolgt: ,,Op 19 mei 2004 werd de eerste ANBO wandeling gehouden. Die naam hebben we er aan gegeven om wat reclame voor de ouderenbond te maken. Op die eerste editie kwamen maar twee dames af, maar door publicaties in kranten en de gemeente pagina op internet groeide dat al snel uit naar tien deelnemers. Inmiddels organiseren wij wel eens tochten voor 40 wandelaars. Dat is ook echt ons maximum omdat we anders in de regio geen locatie kunnen vinden om onze vaste koffiepauze te houden."

Die koffiepauzes zijn een vast element tijdens de wandelingen. Onder het wandelen zelf lopen de mensen vaak twee aan twee, maar door de pauze halverwege de tocht komen ze ook in contact met de andere wandelaars. Er zijn al vele goede vriendschappen uit voortgekomen. Dat het allang geen senioren activiteit meer is, blijkt wel uit de leeftijden van de deelnemers. Die ligt tussen de veertig en tachtig jaar. Het is een gemêleerd gezelschap met verschillende achtergronden en beroepen.

,,Juist dat maakt het zo leuk. Maandelijks, met uitzondering van december, wordt er een tocht gemaakt. Soms komt het initiatief van één van de deelnemers en anders heb ik nog wel een route liggen. Het zijn vrijwel altijd ochtendwandelingen door de natuur en niet langer dan 10 kilometer. Het aantal deelnemers neemt nog steeds toe. Dat komt door onze stukjes in de plaatselijke kranten, maar ook door de mond tot mond reclame. Het is iedere keer weer een feest om mee te lopen en te zien dat de deelnemers zo goed met elkaar omgaan en genieten.''

Meer informatie: Ewout van der Kuip (06-30260879)

advertentie
advertentie