Arkelstad ondergaat metamorfose

27 september 2011 om 00:00 Nieuws

,,Nee,’’ lacht directeur Johan van der Sloot van stichting Arkelstad, ,,de nieuwe naam en het logo zijn nog geheim. We wachten tot de onthulling op 14 januari.’’Het is niet alleen de Haarhorst, die een (inhoudelijke) metamorfose ondergaat. Het geldt eigenlijk voor de hele stichting Arkelstad en al haar locaties: Haarhorst, Elzenhof, de dienstencentra Bogerd en Rozenobel en straks het Gildenplein. Met de nieuwe naam komt er ook een nieuwe gebruiksvriendelijke website en sociale media, zodat inwoners rechtstreeks met Arkelstad kunnen communiceren.

Nieuwe naam en logo blijven nog even geheim GORINCHEM -De Haarhorst wordt één groot inloopcentrum. De grote zaal wordt verbouwd. Daar komen een biljart, tafeltennis, een zitje en een groot scherm waarop jongeren (en ouderen) kunnen gamen of samen naar een voetbalwedstrijd kunnen kijken. En aan de buitenkant prijkt de nieuwe naam van welzijnsorganisatie stichting Arkelstad met het nieuwe logo, dat er op 14 januari wordt onthuld.

Johan van der Sloot is nu een jaar directeur van deze organisatie en had bij de start bepaald geen gemakkelijk vertrekpunt. Het imago van de organisatie was niet best. De gemeente, de enige subsidiënt, had nogal wat punten van kritiek: Arkelstad is niet zichtbaar, wel suffig en de houding in de stad moest veel actiever. Nogal wat werk aan de winkel dus voor de kersverse directeur, die vorig jaar ook nog te maken kreeg met de eerste bezuinigingen.

Signalerend

Het moest allemaal anders worden in Gorinchem. Landelijk is er de trend om vanuit welzijnswerk niet van alles te bedenken en te organiseren voor de mensen, maar signalerend te werken. Daar aanpakken waar het nodig is. Van der Sloot schakelde een bureau uit Utrecht in om de medewerkers hierin te trainen en tegelijkertijd is de nieuwe werkwijze ingevoerd. Een hele omslag in denken en werken.

Arkelstad verzorgt welzijnswerk voor ouderen, kinderen en jongeren en volwassenen. ,,We zijn bijvoorbeeld gestopt met de cursussen zoals kookcafé, kickboksen, fotobewerking, yoga, computeren enzovoorts. Daar moest veel geld bij en wij wilden ons juist focussen op zaken in de wijken die er toe doen. We moeten weten wat er in de wijken speelt, en daarop inhaken.’’ Van der Sloot noemt grote problemen zoals eenzaamheid (bij ouderen), hangjeugd en problematiek met loverboys. ,,Wat betekent het voor de wijk? Dat is de centrale vraag, die we ons steeds moeten stellen. Voor individuen is er hulp. Daarom hebben we vorig jaar een JIP (Jongeren Informatie Punt) in de Haarhorst geopend. Wij moeten ons als organisatie vooral richten op de wijken en plaatsen die bijzondere aandacht vragen. Dat is onze kerntaak. We moeten weten wat er speelt, ontwikkelingen bespreekbaar maken en als het kan ingrijpen voordat het problemen worden.’’ Van der Sloot noemt in dit verband locaties zoals de Koningin Wilhelminalaan en Buiten de Waterpoort.

Multifunctioneel

,,Straks komt er een AZC in Gorinchem-Noord. Dat zal gegarandeerd gevolgen hebben voor de Haarwijk. Voor bewoners wordt dagbesteding georganiseerd. Maar wat gebeurt er buiten die tijden. Waar gaan die mensen boodschappen doen, hun tijd verdrijven? Daar moeten we goed op voorbereid zijn en zodra het negatief wordt ingrijpen.’’

Er wordt bij Arkelstad al met al volop gewerkt aan de metamorfose. Cursussen zijn nu geschrapt, maar komen wel weer terug. ,,Maar dan kostendekkend,’’ benadrukt Van der Sloot. Het Muziekproject, waar de Haarhorst ooit voor is gebouwd is ter zielen. ,,De financiële risico’s waren te groot en er kwamen ook geen bandjes meer,’’ zegt Van der Sloot. ,,Maar bij de verbouwing komt een verplaatsbaar podium, zodat concerten altijd mogelijk blijven. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het Kruithuis voor oefenbandjes. En voor muzieklessen in de Haarhorst hebben we een bedrijf uit Hardinxveld ingeschakeld.We verbouwen de Haarhorst omdat we de ruimte op een andere manier nodig hebben. Nu komen er in wisselende samenstelling zo’n vijftien jongeren, hangen rond de bar. Dat is veel te weinig. De grote zaal kan veel beter gebruikt worden als die multifunctioneel is.’’

advertentie
advertentie