Verbazing tijdens Wereld ergotherapie dag

29 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het kader van de Wereld ergotherapie dag togen donderdag de ergotherapeuten van de Rivas Zorggroep naar het Piazza Center. Gewapend met informatiefolders werd de ergotherapie onder de aandacht van het winkelend publiek gebracht. Dat leidde tot tal van leuke reacties en vele vragen, maar vooral tot verbazing over het feit dat de ergotherapie zo'n groot gebied bestrijkt. Nu de eerstelijns ergotherapie sinds juli dit jaar vrij toegankelijk is, wordt er door de ergotherapeuten iedere vrijdagochtend spreekuur gehouden in de Colvenier.

door Gerard Droog

Overal in Nederland openden ergotherapeuten, zorgcentra, ziekenhuizen en verpleeghuizen donderdag hun deuren of gingen de straat op om de ergotherapie onder de aandacht te brengen. Ook in Gorinchem werd daar aan meegedaan en trokken de ergotherapeuten van de Rivas Zorggroep naar het Piazza Center om daar folders uit te delen en vragen van het publiek te beantwoorden.,,Daar kwamen veel leuke reacties los,'' laat Angela van Keulen weten. ,,Van een man die moeite had met het aantrekken van zijn sokken tot mensen die wilden weten wat ergotherapie inhoudt.''

Juist die onbekendheid met het werkgebied van de ergotherapie was reden om de Wereld ergotherapie dag te organiseren. ,,Eerder op de dag zijn wij met onze folders bij de fysio-praktijken in Gorinchem langs geweest,'' laat Angela's collega Yvonne Buikema weten, ,,En sta je er versteld van dat ook verschillende fysiotherapeuten niet op de hoogte zijn van ons werkgebieden en niet weten dat wij een verlengstuk van hun behandelingen kunnen zijn.''

De ergotherapie behoort evenals logopedie, diëtiek en fysiotherapie tot de paramedische zorg en beslaat een breed terrein. Ergo, dat afkomstig is van het Griekse woord Ergos, dat werk, daad of handeling betekent, is er vooral op gericht om mensen en kinderen met een tijdelijke of chronische handicap of blessure in staat te stellen zo optimaal mogelijk te functioneren. Buikema: ,,Dat doen wij op het gebied van advisering of het zoeken naar praktische oplossingen. Zo adviseren wij bijvoorbeeld mantelzorgers hoe ze het beste om kunnen gaan met hun licht dementerende partner, zodat die zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, of begeleiders en ouders van gehandicapte kinderen. Laatst kwam er een moeder langs die wegens pijnlijke armen en polsen moeite had met de verzorging van haar baby. Ook in dat soort gevallen bieden wij een oplossing."

,,Naast advies houden wij ons ook bezig met praktische zaken, zoals de aanschaf van een rolstoel, aangepaste fiets of scootmobiel, maar ook met noodzakelijke aanpassingen aan de woning waardoor mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Het is allemaal maatwerk en voor 100 procent afgestemd op de persoon. Ook begeleiden wij de mensen bij het aanvragen van voorzieningen bij de zorgverzekeraar of gemeente. Ergotherapie wordt door alle verzekeraars vergoed en is sinds juli dit jaar vrij toegankelijk. Dat wil zeggen dat je geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig hebt, '' besluit Buikema.

Iedere vrijdagochtend houden de ergotherapeuten van de Rivas Zorggroep van 10.30 tot 12.30 uur spreekuur in de Colvenier. Meer informatie: Rivas Zorggroep, afdeling ergotherapie. Mail: ergotherapie.ng@rivas.nl.

advertentie
advertentie