'Het gaat juist goed in de Haarwijk'

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De integrale aanpak tegen problematiek met Marokkaanse jeugd de afgelopen twee jaar heeft wel gewerkt, maar daarvan is niet veel terug te vinden in de cijfers van de tweede monitor Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2011. Volgens de cijfers blijft deze bevolkingsgroep oververtegenwoordigd bij overlast, schooluitval, werkloosheid en criminaliteit.

De wijkagenten en de mensen van stichting Arkelstad, die in de Haarwijk met de jongeren werken, herkennen deze uitkomst van het onderzoek helemaal niet. Ook in het stadhuis wordt met enige verbazing gereageerd. ,,Wij hebben juist de indruk dat het veel beter gaat in de Haarwijk,'' aldus loco-burgemeester Jack Oostrum. ,,De aangiftebereidheid is heel hoog, maar het aantal aangiften is significant minder geworden.''

Geert van der Schoor van de gemeente geeft aan dat de algemene indruk is dat maatregelen, twee jaar geleden getroffen, zeker effect hebben. Vanuit het rijk is een bijdrage verleend voor een straatcoach. De coach heeft versterking gekregen van twee vrijwilligers uit de doelgroep zodat een straatcoachteam is ontstaan. De wijkagenten houden de Haarwijk scherp in de gaten en ook stichting Arkelstad heeft maatregelen getroffen. En de Unie van Marokkanen is bij dit alles in actie gekomen, heeft ondertussen een moskee gebouwd met lokalen voor huiswerkbegeleiding en activiteiten.

De gemeente heeft in samenwerking met diverse instanties een beleid gevoerd in de zin van 'grenzen stellen en perspectief bieden'. De algemene indruk is dat met dit beleid een trendbreuk is bewerkstelligd en dat het nu goed gaat met deze bevolkingsgroep. Eén van de problemen is nog het vinden van voldoende stageplaatsen voor deze jongeren. Dat is ook door de crisis wat moeilijker geworden.

De gemeente wil nu het verhaal achter de cijfers vinden. De aantallen zijn nogal klein, waardoor wellicht een vertekend beeld ontstaat. Het college van B en W stelt de gemeenteraad in een informatiebrief voor dit onderzoek even af te wachten en in het voorjaar de bevindingen te bespreken. Eén van de aspecten daarbij is dat de rijkssubsidie voor de straatcoach 1 januari 2013 stopt. ,,Maar we moeten er wel aandacht voor houden,'' zegt Jack Oostrum. ,,De ervaring leert immers dat het fout gaat als je niets doet.''

advertentie
advertentie