Dradenspel in Kruitmagazijnen

1 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM -'Dradenspel' is de titel van een zeer bijzondere expositie in de Kruitmagazijnen van 10 december t/m 12 februari 2012. Beeldend kunstenaar Rita Kok exposeert met geweven objecten en draadkunst. De opening van de expositie is op zaterdag 10 december om 16.00 uur door Roger van Boxtel.

Het spel van licht en schaduw, het spelen met draden, het bespelen van materialen als linnen en zijde, paardenhaar, vissnoer of zelfs gitaarsnaren: het spelelement in het werk van Rita Kok maakt deze expositie tot een fascinerend schouwspel. Bovendien hangt en plaatst deze kunstenares haar geweven objecten zo, dat licht en schaduw een prachtig effect sorteren in de Kruitmagazijnen.

Licht en schaduw spelen een belangrijke rol bij de geweven objecten. Sterker: ze spelen met de objecten. Dradenspel ten voeten uit. ,,Mijn werk gaat daardoor een eigen leven leiden,'' vertelt Rita. Op afstand lijken de geweven composities - van draden, kleuren en vormen -te zwevend oor de schaduwen die zij in de ruimte werpen. Maar geen schaduw zonder licht. Rita geeft het zonlicht een ereplaats: ,,Het is een prachtig cadeau dat we elke dag van de natuur krijgen. Ik houd van de vier jaargetijden; telkens wordt op een andere manier heel mooi gespeeld met licht en schaduw. Daardoor is mijn werk nooit statisch: het leeft!'' Rita noemt als voorbeeld een object dat bij haar thuis hangt, een mooi geweven raster. ,,Het was's middagsom vijf uur en ik dacht: wat gebeurt er? De lengtedraden in mijn werk waren door de namiddagzon ineens weggevallen. Zo kreeg ik plotseling een heel ander soort werk te zien. Verrassend. Fascinerend.''

Wie de geweven objecten van dichtbij bekijkt, ontdekt een levendig schouwspel. De kijker kan genieten van de bijzondere karakters van materialen, zoals de glans en de kleur van linnen draden, de doorzichtigheid van vissnoer en perspex, de weerspannigheid van gitaarsnaren of paardenhaar.Rita Kok raakt bij het weven door deze karakters geïnspireerd. Zij is bovendien gefascineerd door de schering (= lengtedraden van weefsels). Ook laat zij zich in haar werk leiden door gevoelsmatige reacties op kleuren. Het werk van Rita is dus het resultaat van een creatief en intuïtief zoekproces naar de werking van kleuren en materialen. Het geeft de toeschouwer een nieuw en abstract zicht op onverwachte eigenschappen en effecten van garens, staven en draden.

Rita is begonnen met kledingstoffen te weven op bestelling. Daarna maakte zij tapijten, die als vloerkleed en wandkleed gebruikt konden worden. In die tijd zijn de abstracte patronen ontstaan. Met het weven van veelkleurige sjaals onderzocht Rita de effecten van kleuren en materialen als zijde, wol en chenille. Wol absorbeert kleuren, katoen en zijde geven de kleur terug. Linnen heeft door een natuurlijke lijm van zichzelf 'body', een eigenschap die haar uitdaagt. In al het latere werk heeft ze een voorkeur voor linnen gehouden, het liefst in contrast met andere materialen. ,,Ik houd van tegenstellingen omdat die elkaar altijd versterken.'' Op de expositie in de Kruitmagazijnen zijn bijvoorbeeld de tegenspelers geel linnen en zwart rubber met elkaar verbonden. Rita: ,,Dat geeft een prachtig effect. Het zwart absorbeert en het rubber heeft een matte uitstraling. Het gele linnen met een prachtige natuurlijke glans daarentegen geeft de kleur terug.'' Een bezoek aan de expositie meer dan waard!

De expositie is georganiseerd door de Werkgroep Projecten Symposion Gorinchem. De openingstijden zijn van donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer info: www.symposion-gorinchem.nl

advertentie
advertentie