Raad zet kanttekeningen bij Visie 2030

5 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De gemeenteraad van Gorinchem had vorige week de primeur met de eerste presentatie over de Visie 2030 Alblasserwaard en Vijfheerenlanden 'Samen Krachtig'. De andere AV-gemeenten volgen nog. Een aantal bestuurders en gemeenteraadsleden van Gorinchem heeft in oktober deelgenomen aan de tweede grote conferentie hierover in Leerdam en nu kwam één van de initiatiefnemers, burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Graafstroom, een korte toelichting geven.

In Visie 2030 kiest de AV-regio voor een open en dynamisch karakter en voor samenwerking. ,,Het is geen blauwdruk,'' begon Van der Borg, ,,maar een inhoudelijk kader. Kernwaarden hierbij zijn behoud van kwaliteit van cultureel landschap en historische steden, hoge sociale cohesie en innovatiekracht.''

De burgemeester hield vervolgens een warm pleidooi voor samenwerking in de regio om zo samen krachtig te zijn. De Visie-groep wil namelijk nogal wat, op sommige punten tegen alle trends en ontwikkelingen in. Er wordt bijvoorbeeld een krimp verwacht. Door bedrijven en nieuwe inwoners aan te trekken zou die krimp beperkt kunnen worden. Meer openheid dus en sociale- en economische dynamiek. Ruimte voor wonen en werken. En samen de regio professioneel op de kaart zetten.

Het klinkt allemaal mooi, maar de Gorcumse gemeenteraadsleden missen nog wel de praktische invulling van dit streven. En sommigen missen zelfs hele belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld Onderwijs. Zowel Marcel Wildschut (D66) als Gemma Biesheuvel (PvdA) missen scholen en onderwijs in de visie. Marjo Molengraaf (CU/SGP)vindt dat de visie een beetje op twee gedachten hinkt. ,,Aan de ene kant het cultureel landschapen dergelijke profileren, aan de andere kant de wens voor groei en mogelijkheden voor het bedrijfsleven. En de ligging van de regio kan beter gesitueerd worden tussen Oost- en West-Nederland. De geografische ligging is in de visie niet terug te vinden.'' Ook Rutger van Breemen (GroenLinks) constateerde enige tegenstrijdigheden in de wensen. En Renate van Maaren (CDA) mist in het geheel de Gezondheidszorg.

Burgemeester Van der Borg legde uit dat het streven is dat de AV-regio het eens wordt over één visie met daarin uiteraard de differentiatie stad-platteland. ,,In de visie moeten we uitstijgen boven het lokale belang en denken.'' Over het onderwijs reageerde onderzoeker Peter Jobsen van Motivaction, die voor de regio de verschillende scenario's schetste. ,,In de toekomst zullen de scholen nog breder worden en voor de hele wijk of het hele dorp een centrale plaats zijn voor activiteiten, cursussen enzovoort.'' Voor het technisch onderwijs moet volgens hem nog meer de samenwerking met het bedrijfsleven worden gezocht.

Burgemeester Piet IJssels voegde hier aan toe dat de dichter bevolkte zuidkant van de AV-regio een ander karakter heeft dan het Groene Hart, maar dat er een grote verwevenheid bestaat tussen stad en platteland.

advertentie
advertentie