Eerste paal in de Kop van de IJsbaan

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

'Woningbouw is

in deze tijd niet

vanzelfsprekend'

GORINCHEM -De twee mannen banjeren met grote passen de bouwplaats op alsof beton storten dagelijkse kost is. Witte regenjas en kaplaarzen aan en een witte helm op. Een ijzig koude wind steekt op, de gasten kijken een beetje rillend toe hoe voortvarend burgemeester Piet IJssels en directeur Dick van Zanten voor het laatst samen 'de eerste paal slaan'.

Het is bijna een emotioneel moment. Dick van Zanten is per 1 januari namelijk weg bij woningcorporatie Poort6. En dit duo heeft jarenlang bouwplannen gesmeed, eerste palen geslagen en veel delen van de stad vernieuwd. De aanpak van de hele Lingewijk - uitbreiding met Lingewijk-Noord en vernieuwing van de historische Lingewijk-Zuid - is toch wel het grootste project, dat nu in een moeilijke tijd toch wordt gerealiseerd.

Heuglijk moment

,,Dit is een heuglijk moment.'' Dick van Zanten spreekt na het storten van beton in de eerste paal in de microfoon met een papiertje in de hand waar de jaartallen op staan als geheugensteuntje. Maar dat heeft hij niet nodig. Van Zanten vertelt als altijd vlot uit zijn hoofd dat het in deze tijd niet vanzelfsprekend is dat er wordt gebouwd.

,,Het duurt allemaal wat langer, toch is het een hele prestatie om aan de gang te blijven.'' Hij vertelt verder dat de herstructurering van de Lingewijk in 2000 begon op de Zuidema-locatie. Later werd samen met Rivas een plan ontwikkeld voor het Den Breejen-terrein, dat te grootschalig werd bevonden. Nu is dat de Quadrant geworden. Een plaatje bij de ingang van de wijk. De Kop van de IJsbaan kwam in 2004 in beeld. ,,Nu zeven jaar later beginnen we met de bouw. Eerst was er nog sprake van een zorgcentrum en een bredeschool 'in de plint', maar dat ging allemaal niet door.''

Zorgwoningen

Het bouwplan voor de Kop van de IJsbaan is enigszins aangepast. Van de 63 appartementen zijn er 30 zorgwoningen voor Rivas. Beneden is ruimte voor een voorzieningencentrum met een Zorgpostvan Rivas van waaruit zorg in de wijk kan plaatsvinden en voor dagactiviteiten, wijkgericht werken. Tevens is er ruimte voor zorggerelateerde voorzieningen voor de wijk. En er komen extra parkeerplaatsen.

,,En,'' deelde Dick van Zanten verheugd mee, ,,we hebben groen licht voor de vernieuwing van Zandvoort-Noord en Zandvoort-Midden. Dat is een belangrijke doorbraak zodat we ook in Lingewijk-Zuid verder kunnen.''

Samenwerking

Burgemeester IJssels plaatste deze symbolische eerste paal in een breder perspectief. Door de crisis en maatregelen van de rijksoverheid wordt bouwplannen realiseren steeds moeilijker. ,,De rijksoverheid is voornamelijk bezig met financiën, in plaats van de inhoud. Dat is jammer, want als de bouw weer op gang komt, kan dat een belangrijk effect hebben op de economie.''

In Gorinchem slaan gemeente, Poort6 en Rivas de handen ineen om toch door te kunnen gaan met bouwen. Al met al worden er jaarlijks verspreid over de stad toch nog 200 nieuwe woningen opgeleverd. Maar rijksregelingen maken het de mensen niet gemakkelijker, vindt burgemeester IJssels. Er zijn nu grenzen voor zowel huur- als koopwoningen. Inwoners met een hoger inkomen dan 33.400 euro mogen niet huren, maar kopen is door moeilijker kredietverstrekking vaak evenmin een optie. Mensen met een inkomen tussen 33.000 en 45.000, 50.000 euro vallen tussen de wal en het schip. Een groot aantal woningzoekenden, veelal (her)starters, zit hierdoor zo vast als een huis.

advertentie
advertentie