'Bouwen voor nieuwe werknemers'

18 december 2011 om 00:00 Nieuws

Burgemeester

verwacht tekort

op arbeidsmarkt

GORINCHEM - Een nieuwe Woonvisie opzetten is een ingewikkelde kwestie als de woningmarkt zo onzeker is, constateerde gemeenteraadslid Jaap Wientjes (VVD) donderdag. De gemeenteraad stemt in met een onderzoek naar de woningbehoefte in Gorinchem. Daarbij wordt uitgegaan van enige groei van het aantal inwoners van de stad.

Er wordt gekeken naar woningbehoefte verdeeld over de drie inkomensgroepen laag, modaal en hoog. En nu is al duidelijk dat enkele groepen extra aandacht verdienen; senioren, starters, de 'laagmodale'groep die tussen huur en koop, tussen wal en schip valt (30 procent (!) van het aantal woningzoekenden) en als het aan burgemeester Piet IJssels ligt moet eveneens rekening worden gehouden met nieuwkomers, waarschijnlijk uit Polen.

,,De komende tien jaar ontstaan er honderden vacatures als werknemersvan Gorcumse bedrijven met pensioen gaan. De 55-plussers zullen uitstromen. De bedrijven zoeken mensen die kunnen werken in technische beroepen,'' aldus legt burgemeester IJssels desgevraagd uit. ,,Die zijn in Nederland onvoldoende voorhanden. Als je kijkt bij opleidingen op het Da Vinci College bijvoorbeeld, zie je dat de aanwas nog geen tien procent is van wat we nodig hebben. Het bedrijfsleven zal werknemers van elders moeten aantrekken. Dat gebeurt nu ook al via uitzendbureaus.''

Burgemeester IJssels ziet liever dat de nieuwe werknemers met hun gezinnen zich hier vestigen, dan dat er uitsluitend met uitzendbureaus wordt gewerkt. ,,Het bedrijfsleven zoekt mensen in allerlei beroepen; lassers, draaiers, noem maar op. Door de beroepenmanifestatie GAME-ON is er wel iets meer interesse bij de jeugd voor technische vakken, maar dat is lang niet voldoende. Het is voor de continuïteit en de zekerheid voor het bedrijfsleven en de nieuwe werknemers beter als hiervoor goede mogelijkheden worden ontwikkeld.''

Ondanks de crisis is er in Gorinchem overigens wel voortdurend gebouwd. Er liggen veel bouwkavels klaar, de bouw is vertraagd, maar er worden ieder jaar toch nog 200 nieuwe woningen opgeleverd mede dankzij inspanningen van woningcorporatie Poort6 en Rivas.

Zie ook pagina 3 en 7

advertentie
advertentie