Lening voor Evia-appartementen is gedekt

29 januari 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM -De bouw van het appartementencomplex Evia op Sparta en Athene kan beginnen. De gemeenteraad heeft met grote meerderheid ingestemd met een lening van maximaal 5.3 miljoen en een garantie van 2.8 miljoen euro voor de realisatie van dit seniorencomplex. Alleen Gorinchem Solidair en de SP waren tegen het voorstel.

Tijdens een eerder gehouden gemeenteraadsvergadering hierover wilden de VVD- en D66-fracties niet blind in risicovolle leningen en garanties stappen. Zij vroegen meer zekerheid voor de gemeente. In een aanvullende informatiebrief is uitgelegd dat het om een hypothecaire lening en garantie gaat. De nieuwbouw is daardoor onderpand geworden en de gemeente eerste schuldeiser voor als het toch mis gaat met de stichting Lingeburcht, die het plan uitvoert.

De stichting bestaat uit de besturen van Rivas en Poort6, die zo gezamenlijk de 25 huur en 45 koopappartementen voor senioren willen bouwen. De eerste huurwoningen zijn bestemd voor de circa twintig bewoners die nu in het oude complex bij het Orakellaantje wonen. Voor hen ontstaat nu eindelijk zekerheid. Het college van B en W wil het plan financieel mogelijk maken uit maatschappelijke- en economische overwegingen. Het Gorcumse bouwbedrijf Pellikaan mag het complex bouwen. En nu er meer zekerheden voor de gemeente zijn, stemde de meerderheid van de gemeenteraad graag toe. ,,Het hypotheekrecht biedt onderpand,'' aldus concludeerde Frank Barth (CH/SGP). ,,Dat moet natuurlijk niet achteraf, maar vooraf geregeld zijn.''

Eva Dansen (SP) vroeg zich af:,,Sinds wanneer is de gemeente een bank?'' en Cees van der Roest (GS) legde uit dat de gemeente vroeger garant stond bij sociale woningbouw, maar dat daar nu geen sprake van is. Hij sprak over een selectief beleid en concurrentievervaling op een markt van veel beschikbare dure koop- en huurappartementen. En hij vindt de risicoanalyse nog altijd onder de maat. GS en SP dienden een motie in om de lening en garantstelling tegen te houden, maar kregen daarvoor geen steun van andere politieke fracties.

Jaap Wientjes (VVD) stelde dat nu voldoende naar de risico's is gekeken en dat het in sommige gevallen mogelijk, wellicht wenselijk, is dat de gemeente 'als bank' bijspringt om gestelde doelen te behalen. Hij dacht daarbij ook aan het miljoen dat de gemeente al in het WLZ-project (het nieuwe gymnasium) heeft gestoken en wellicht uit de nieuwbouw terugverdient. ,,De raad heeft verder alleen een controlerende taak,' aldus Wientjes. Ook Marcel Wildschut (D66) vindt dat er vooraf goede afspraken gemaakt moeten worden en dat de risico's voor de gemeenteraad inzichtelijk zijn.

De bouw van Evia dreigde niet door te gaan omdat de stichting Lingeburcht daarvoor geen lening van de bank krijgt.

advertentie
advertentie